středa 23. srpna 2017

Recenze: Renée Ahdieh - Růže & dýka












•Autor: Renée Ahdieh
•Název: Růže & dýka
•Originální název: The Rose & The Dagger
•Rok vydání: srpen 2017
•Nakladatelství: CooBoo
•Počet stran: 424


















         Chorásán se ocitá a pokraji války, Šeherezáda je daleko od Chálida, Chálid je daleko od Šazí. 

         Na konci minulého dílu jsme  se slzami v očích sledovali, jak se město Rej bortí pod náporem neskutečné bouře. Džalál odvedl Šazí k Tárikovi, aby byla v bezpečí. Za tuhle bouři je zodpovědný Šeherezádin otec a nejen za ni. Proto se Šazí ocitá v samém srdci zbrojení proti jejímu manželovi...její lásce.

        Chálid se snaží pomoci jak jen může, a tak pod kápí ridy pomáhá ve městě svým poddaným. Za tyhle toulky mu ovšem neustále hubuje strýc i velitel palácové stráže. Jenže, on musí něco dělat, aby se nezbláznil z toho, že tady zůstal sám. Město Rej si zaslouží, aby znovu povstalo.

        Šazí má v hlavě plán, jak pomoci Chálidovi, jak odvrátit kletbu a dokázat tak, že Chálid není tyran, za kterého ho mají. Snad i díky tomu odvrátí začínající válku.
        V táboře uprostřed pouště na území beduínů Tárik s pomocí svého strýce shromažďuje armádu. Jenže ani samotnému vůdci beduínů se nelíbí společnost, která se na jeho území vyskytuje - nájemní vrazi, žoldáci. Musí se ještě rozhodnout, na kterou stranu se přidá a na kterou se přidá samotný Tárik.

        Pamatujete si, jak Šazí dostala od Musy Zaragozy starý otrhaný koberec? V téhle knize totiž plní obrovskou roli. Díky němu Šeherezáda zjistí, že může svému manželovi pomoci, získat pro ně dva svobodu...lepší budoucnost.
        Cestuje na něm no co no za Musou Zaragozou a Artanem, aby jí pomohli. Aby pomohli jim oběma. 
        A tak jednou na koberci letí Šazí a Chálid společně. Letí za Artanem, který letí na obrovském černém hadovi a spolu s ním dál k Artanově tetě, která jím poradí, jak zrušit kletbu a s ní zničit i další hrozbu.

         Jenže tím jejich boj nekončí. Na Šazí a Chálida čekají další nástrahy, se kterými se musí vypořádat. Šeherezádina sestra Írsá, Tárik i Rahím mají před sebou velký úkol.



Můj dojem:
         Druhý díl série Pomsty & rozbřesku se u mě setkal opět s velkým úspěchem. Možná nebyl tak obrovský jako první setkání s Šeherezádou a Chálidem, ale neskutečně jsem si ho užila. 

        Opět jsem se ocitla v dávném orientu, cítila jsem vůni koření, před očima mi vířily barvy a cítila jsem horkost písku pod nohama. Renée Ahdieh totiž umí příběh vylíčit tak barvitě, že máte pocit, jako byste byli v příběhu společně s hlavními hrdiny. Po téhle stránce nemůžu vůbec nic vytknout.

        Celá kniha mě velmi bavila, střídání kapitol, i to, že je příběh vyprávěn z různých pohledů různých postav ke knize prostě sedí. Podle mě to umocňuje prožitek, protože máte lepší vykreslení situace z různých pohledů a můžete si tak poskládat dohromady různé informace.

        Příběh má v sobě všechno, co jsem očekávala, lásku, přátelství, odpuštění, ale také nenávist a smrt. To k tomu zkrátka patří a myslím si, že se s tím autorka popasovala na výbornou.

        Já už jsem možná rozmlsaná jinými sériemi a možná jsem čekala až moc, ale první díl se mi prostě líbil víc. Růže & dýka je ovšem nutnost pro všechny, kteří milují Šazí a Chálida a chtějí vědět, jak to všechno dopadne, také  pro ty, kteří mají chuť si přečíst něco, co vás zavede do dávného orientu a pro ty, kteří si chtějí přečíst trochu jiný příběh Pohádek tisíce a jedné noci.

        Renée Ahdieh je skvělá vypravěčka příběhů a já jen doufám, že její další knihy  vyjdou také u nás...



89 %

Knihu jsem si koupila na stránkách:



Knihu můžete koupit na jejich stránkách nebo na stránkách 



Anotace:
Šeherezádin příběh pokračuje… Druhý díl série Pomsta & rozbřesk. 
Jsem obklopená ze všech stran pouští. Jsem vězeň písku a slunce. A už nemůžu věřit ani své rodině... Má země se ocitla na pokraji války a kvůli temné kletbě jsem opustila královský palác i Chálida. Vrátila jsem se do bezpečí ke své rodině, ale brzy jsem zjistila, že už nemůžu věřit ani přátelům a že mě vězní lidé, které miluju. Dokáže najít Šeherezáda způsob, jak se vzepřít hrozivé kletbě a neztratit svou velkou lásku? A zabránit tomu, aby umírali další nevinní?

4 komentáře:

  1. Já jsem zrovna dočetla první díl a vůbec nevím, jestli půjdu do druhého, čekala jsem malinko víc :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně se první díl líbil moc. Tak dvojka byla jasná. Já jsem asi čekala malinko víc od druhého dílu. :-)

      Vymazat
  2. Moc pěkně napsaná recenze :)První díl se mi líbil, tak už se těším až se pustím do pokračování :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, Sabi. Už se těším na Tvou reakci. Užij si čtení ;-)

      Vymazat

Díky za Tvůj komentář :-)