pondělí 26. září 2016

Recenze - 12.12.

Vítězslav Jareš - 12.12. 

Autor: Vítězslav Jareš
Název: 12.12.
Nakladatelství: MOBA
Rok vydání: 2016
Počet stran: 384




          Anotace: Kapitán Karel Krol vyšetřuje hromadnou vraždu skupiny mladých rebelantských malířek, které si říkají Wild graffiti. Jak tento masakr souvisí s incidentem, jenž se odehrál na česko-rakouských hranicích před skoro čtyřiceti lety? Následují další vraždy spojené s namalovanými extravagantními obrazy…

Kniha významného českého spisovatele a spoluautora scénáře seriálu Kriminálka Anděl, který za svoji prvotinu Intrikáni získal Výroční cenu nakladatelství Mladá fronta v kategorii původní česká tvorba.





Recenze: Na začátku knihy se setkáváme s rodinou Brázdových. Ocitáme se v roce 1976 - československém komunistickém státě. Rodina Brázdových se snaží utéci z této země, z tohoto režimu. Marně přemýšlejí, proč je převaděč zradil, proč se v této noci snaží utéci před něčím, co je stejně nejspíš dostihne? Jak může zastřelení rodiny Brázdových souviset s vraždami, které se stanou o čtyřicet let později?
Je rok 2016. Kapitán Karel Krol, nevlastní syn velmi vysoce postaveného policisty, je povolán se zbytkem týmu k vraždám mladých dívek, které byly známé pod přezdívkou Wild Graffity. Jejich tým vede právě již zmiňovaný kapitán Krol. Jeho postupy jsou svérázné, ale výsledky má. Přeci jen je velmi uznávaným členem týmu, nehledě na jeho nevlastního otce, který se má stát policejním prezidentem.
Karel Krol si klade zásadní otázku, a tou je, proč tyto mladé dívky musely zemřít a proč s společně s nimi zemřel mladík, který se možná jen podílel na "inscenaci" dalšího obrazu? Už jen samotné naaranžování mrtvol udiví a dokonce i zarazí všechny policisty, kteří se na místě činu nacházejí.
Karel Krol pomalu rozplétá příběh, který neměl spatřit světlo světa. Ale čím více nahodilých vražd se kolem objevuje, tím více je Krol motivován k dopadení vraha. Jak spolu souvisí díla mladých dívek a co znamenají signatury v podobě dat? Zjištění, že zavraždění se objevují na dílech těchto dívek je poněkud zarážející, ale také jisté vodítko, po kterém se může Karel Krol se svým týmem vydat.
Spletitá dějová linie do sebe začne neuvěřitelně zapadat a vychází v zajímavém rozuzlení. Kdo je tajemný mnich, který se schovává za kapucí a dřevěnou maskou? Karel Krol se ale nepotýká jen s mnichem, co se snaží "moralizovat" svět okolo nás, ale i se záletnou manželkou, která mu stejně uteče. Tohle ale nejsou jediné problémy, se kterými se bude muset Krol vypořádat, protože rozuzlení tohoto případu dostane na pomyslné dno i jeho samotného. Bude si muset připomenout dobu v dětském domově, kde to s bratrem rozhodně neměli jednoduché a zjistit, KDO je vlastně on sám.


Můj dojem: Vítězslav Jareš napsal skvělý thriller, který mě dostal již prvními stranami! Ne že bych nebyla nakloněna českým autorům, ale co se detektivek, thrillerů a celkově krimi knih týče, tak jsem zatím neměla moc štěstí, abych si knihu s chutí přečetla a byla jsem z ní nadšená! 12.12. mě ale mile překvapilo! Kniha má spád, chytne vás s vy společně s kapitánem Karlem Krolem řešíte případ zavražděných dívek, vracíte se do minulosti, která neskutečně ohrožuje budoucnost a to vše na 384 stranách, které jsou napěchované dobrodružným, adrenalinovým a nervy drásajícím příběhem!
Je těžké nějak sepsat obsah knihy, když nemůžu více prozradit, protože nechci nikoho připravit o požitek z této knihy a věřte, že za to stojí! Ano, mám pár výhrad, jako klišé u kapitána Krola, kdy mírně ujíždí na drogách a alkoholu, ale nebyl by to správný "klaďas", kdyby neměl nějakou tu vadu na kráse. :-) V knize je také pár překlepů, ale není zase až tak moc velký rušivý element, čtenářův zážitek zůstane nedotčen.
Zkrátka a jasně, pokud jste váhali, tak neváhejte! 12.12. je příběh, který vás usadí a nepustí vás, dokud nedočtete poslední řádky.
Knihu hodnotím čtyřmi hvězdičkami z pěti



Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství MOBA

Knihu můžete zakoupit ZDE

10 komentářů:

  1. Ahoj. Moc pěkná recenze :-) Mám možnost teď číst ukázku z téhle knihy a ještě ze dvou dalších přímo od autora a co jsem zatím nakoukla, tak to vypadá opravdu dobře. Navíc mi poslal i jeho povídkovou knihu a tu začínám číst jako e-book v mobilu. Styl psaní fakt dobrý.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, moc děkuji. Autor mě mile překvapil, to přiznávám. :-) Tak to moc gratuluji a jsem zvědavá, jak povídky ohodnotíš :-)

      Vymazat
  2. Taky jsem od autorka dostala ukazku a po precteni si chci knihu precist celou. Dekuji za recenzi

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Knihu doporučuji, je to vážně velmi povedený thriller! :-)

      Vymazat
  3. Také tu mám od Jareše ukázky knihy k posouzení, bohužel jsem se k tomu nedostala. Ale asi to brzy napravím. Moc pěkná recenze :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem zvědavá, jak budeš spokojená. :-) Děkuji a přeji hezké čtení ;-)

      Vymazat
  4. Moc pěkná recenze, Soňo :) Máme podobný názor a určitě si ráda někdy něco od autora zase přečtu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju, Šárko. Také si od autora určitě něco ráda přečtu, styl psaní je vážně poutavý :-)

      Vymazat
  5. Perfektní recenze. Na knihu jsi mne doopravdy nalákala, takže děkuji za zajímavý tip :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, jsem ráda, že jsou moje recenze pro někoho přínosné.. Zpětná vazba je pro mě něco jako medaile :-)

      Vymazat

Díky za Tvůj komentář :-)