pondělí 2. ledna 2017

Recenze - Dům za zdí

David Mitchell - Dům za zdí







      Jaké tajemství se skrývá ve Slade House?
Jakmile tomu přijdete na kloub,
tak už není pomoci...












Autor: David Mitchell
Název: Dům za zdí
Originální název: Slade House                                               
Nakladatelství: Mladá fronta
Rok vydání: 2016
Počet stran: 152





Rok 1979
         Malý Nathan míří s matkou do domu Grayerových, kde by se mělo konat soiré - hudební večírek. Nathan je velmi zvláštní chlapec, podle mě i trochu postižený. Je šikanován spolužáky, a tak se jich straní. Matka Nathana nabádá, aby se choval "normálně", aby nijak nevybočoval, jenže on je myšlenkami jinde. Možná je to tím, že je trochu jiný, nebo valiem, které potají ukradl matce...
V domě Grayerových si hraje s malým klukem Jonahem, honí se na zahradě, hrají si totiž na Lišku a psy a Nathanovi se udělá zle. Zahrada se kolem něj začne hýbat a ožívat, smrskávat se, nebo co. A tak uteče do domu. Kráčí chodbou za svou matkou a prohlíží si zvláštní obrazy na stěnách, jeden po druhém. Pak ale spatří něco, čemu nemůže uvěřit! Ne to nemůže být pravda...


Rok 1988
         Detektiv inspektor Gordon Edmons se vydává do Slade Alley, aby prošetřil jakousi "stopu", kteou jim poskytl Fred Pinke. Pátrá v ulici po Slade House a najednou se před ním zjevuje malá kovová branka a cedule s nápisem Slade Alley. U domu vidí hezkou ženu, policista se v něm nezapře, a proto ji upozorňuje na chabé zabezpečení jejího domu.
Jak to tak bývá, zakoukají se do sebe a Chloe Chetwyndová pozve Gordona na večeři. Povídají si, smějí se a najednou Gordon slyší hlasy dvou dětí - chlapce a dívky. Norah a Jonah. Chloe je slyší také a velice se jí ulevilo, když je Gordon zaslechl a ona si o tom s ním mohla promluvit... Není blázen!
Jenže se zase objevují ty obrazy... Co to má znamenat??


Rok 1997
        Sally, společně s dalšími členy Paranormálního kroužku, se vydává hledat Slade Alley a pokusit se tak zjistit, co se v tom prokletém domě děje! Jakmile najdou malou kovovou branku, kterou Sally otevře, vchází dovnitř. Co to má být? Hloupý žert? V údajně začarovaném domě je nějaká party!
Jenže nic není takové, jak se na první pohled zdá. Nenechte se ošálit... Nevěřte svým smyslům!


Rok 2006
         Freya Timmsová je odhodlaná najít svou ztracenou sestru Sally. Zmizela před devíti lety a jakýsi Fred Pinke ji kontaktoval s tím, že by snad mohl vědět, co se její sestře stalo! Mají se sejít v hostinci u Lišky a psů, nedaleko Slade Alley. Fred Freye vypráví neskutečný příběh plný kouzel a honbou za nesmrtelností. Jak tohle může proboha souviset se Sall?
Ten muž musí být blázen a Freya tam s ním jen ztrácí čas... Jenže ty obrazy...


Rok 2015
         Po dalších devíti letech se vydává Marinus spolu s Bombadilem hledat orison - na základě halucinace vytvořený Slade House, který je ukotvený v čase a "den otevřených dveří" je zde jednou za devět let.
Což je právě ve chvíli, kdy se tam tihle dva vydávají. Ale opět se nenechejte oklamat svými smysly, protože v tomto domě není nic skutečné. Jen vy a...



Můj dojem:
         Kraťoučký román, který je opředen jednou velkou záhadou. Záhadou, která mi naháněla husí kůži a i když jsem zpočátku tuto knihu považoval spíše za pohádku, tak jsem svůj názor změnila. Jakožto strašpytel a milovník duchařiny jsem si čtení užila, ale nemyslím si, že by se kniha zařadila mezi TOP tituly. Rozhodně to není tím, že by mě autorův styl psaní neoslovil, naopak. Odpusťte, že jsem tak troufalá, ale myslím si, že knihu mohl autor uchopit nějak lépe. Možná ten příběh rozprostřít více, více si pohrát s hlavní myšlenkou a soustředit se na hloubku každé kapitoly. Přišlo mi, že některé části kapitol jsou trochu nudné.
         Musím ale uznat, že promyšlené to autor měl! To, jak si vymyslel příběh o honbě za nesmrtelností mě dostalo. Je to kniha z jiného soudku, než jsem zvyklá a jsem za to ráda.
         Takže se nenechte odradit mou kritikou. Dům za zdí není špatná kniha, je zajímavá a poutavá. David Mitchell ji napsal tak, že se za ni rozhodně nemusí stydět. A pokud se chcete před spaním trošku postrašit, tak vám doporučuji právě tuto knihu!


75 %

Za poskytnutí knihy Dům za zdí děkuji nakladatelství Mladá fronta 
a serveru Kniha.cz 


Anotace:
          Když nastane přesně ta správná chvíle, objevíte v úzké uličce lemované cihlovou zdí, jen kousek od obyčejné anglické hospody, vchod do neobyčejného domu. Cizí člověk vás tam osloví jménem a pozve vás dovnitř. Zpočátku se vám nebude chtít odejít. Později zjistíte, že odejít nemůžete. Každých devět let tam jeho obyvatelé - podivní sourozenci - pozvou někoho, kdo je odlišný nebo osamělý: přechytralého puberťáka, nedávno rozvedeného policistu, plachou univerzitní studentku. Co se však v domě opravdu děje? Pro ty, kdo to zjistí, je už příliš pozdě…
Složitě propracovaný román rozkročený přes pět desetiletí, od konce sedmdesátých let do současnosti, který přeskakuje z jednoho žánru do druhého a ozlomkrk se řítí k ohromujícímu závěru, vás vtáhne do pozoruhodného světa, kde starý příběh o strašidelném domě dostává nový rozměr - jaký si dokáže vymyslet pouze David Mitchell.

3 komentáře:

  1. Diky za tip!!
    Ja se rada bojim 😂😂

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není zač. Ale nejde ani tak o strach, jako spíš o napětí a o to, že si člověk říká, že to snad není možné :-D

      Vymazat
    2. No právě, to je to mé bojím bojím :D

      Vymazat

Díky za Tvůj komentář :-)