úterý 3. ledna 2017

Recenze - Dvůr trnů a růží

Sarah J. Maas - Dvůr trnů a růží








Podle Úmluvy by měla Feyre dát život za život...
Z chatrče do paláce. Do magického světa,
kde pro ni není bezpečno.












Autor: Sarah J. Maas
Název: Dvůr trnů a růží
Originální název: A Court of Thorns and Roses
Série: A Court of Thorns and Roses #1
Nakladatelství: CooBoo, Albatros Media
Rok vydání: květen 2016
Počet stran: 440







          Jak napsat recenzi a neprozradit z příběhu víc, než sama chci? Jsem toho příběhu plná, a to jsem si schválně nechala dva dny na utřídění myšlenek. Jenže stále jsem z té knihy nadšená, takže má recenze bude i podle toho vypadat...

          Feyre je devatenáct let. Musí se starat nejen o sebe, ale také o dvě sestry a otce. Denně se vydává do lesa na lov a zvláště teď, v zimě, je to ještě obtížnější než obvykle. Musí něco ulovit, aby přestali hladovět. Když uloví laň nebo jelena, mohla by prodat kůži na trhu, nebo vyrobit pro sestru plášť, nebo pro sebe boty. Vždyť se jí už skoro rozpadají...
A pak spatří laň, která je dostatečně velká, aby jim stačila na několik dní. Část masa by mohla uvařit a část nasušit... Jenže, v téže chvíli se nedaleko Feyre objevuje vlk! Vlk tak obrovský, že je jí jasné, že je to jedna z víl ve zvířecím těle! A tak udělá to, co jí velí instinkt! Zastřelí vlka, stáhne ho z kůže a laň bere s sebou domů...

          Feyre doma vyvrhne laň a rozhodne se, že obě kůže - vlčí i laní - prodá na trhu, snad za ně utrží dostatek peněz. Vše se vydaří, za dvě kůže utržila dokonce víc, než doufala. Ale její radost nevydrží moc dlouho. 
Každý čin má své následky, a proto zabití vlka nemůže zůstat bez trestu! Feyre je nucena opustit svůj domov ve světě lidí a vydat se za zeď do světa tolik nenáviděných víl. 

          Zvíře, které přišlo pro Feyre, ji odvede do svého domu v Jarním dvoře. Tam má zůstat po zbytek svého života. A tak se Feyre chtě nechtě musí podvolit zvířeti a žít s ním ve světě plném magie a roztodivných tvorů. 
Několik týdnů hledá skuliny v Úmluvě, podle které má se zvířetem zůstat, ale pak se postupně začne cítit dobře v kraji, kam byla nucena odejít. Feyre netuší, že má v rukou více, než svůj lidský život, má totiž zachránit víc...třeba srdce z kamene.¨



Můj dojem:
           Četla jsem mnoho recenzí, které se týkaly této knihy nebo autorky samotné. Většina byla pozitivní a já jsem i přes to váhala, zda si mám knihu koupit nebo ne. Teď jsem knihu otevřela a neměla jsem velká očekávání, protože jsem se bála, že po přečtení Pomsty a Rozbřesku se mi nebude hned tak něco líbit. OMYL! Jak já jsem se pletla! Fantasy žánr mi učaroval a styl Sarah J. Maas si mě omotal kolem prstu hned první stranou.
           Vím, že se opakuji, ale vážně jsem toho příběhu plná, jsem z toho nadšená a mám problém o tom nepovídat na potkání! Nebyla jsem schopná knihu odložit, prostě jsem byla polapena za zdí a nemohla jsem nechat Feyre napospas zvířeti a ostatním magickým bytostem. Ať už dobrým nebo zlým.
           Někdo možná namítne, že je příběh Krásky a Zvířete ohraný, ale věřte, že autorka se jen inspirovala touto pohádkou. Napsala příběh tak poutavý, že budete chtít víc, aniž byste dočetli. Budete chtít stále víc a víc, stejně jako já. A já už teď se nemůžu dočkat toho, až vyjde pokračování, které má být snad ještě lepší, než první díl této série. Jestli je to pravda, tak nevím, co si s těmi dojmy počnu! 
           Knihu doporučuji všem milovníků fantasy! A že se jedná o Young Adult literaturu? No a? Krásných příběhů není nikdy dost, ať je vám -náct, nebo víc...



100 %

Za poskytnutí této knihy děkuji Ježíškovi :-)
Knihu můžete zakoupit ZDE 



Anotace:
          Úžasný a mrazivý příběh na motivy Krásky a Zvířete od autorky série Skleněný trůn.

Když devatenáctiletá lovkyně Feyre zabije v lese vlka, zaútočí na ni podivný tvor. Odvleče ji do svého doupěte, které se ukáže být jiným světem. Tam zjišťuje, že tajemným únoscem je jedna z nesmrtelných bytostí, které kdysi vládly světu. Nenávist se postupně mění v lásku. Feyre čeká těžký úkol - musí přijít na způsob, jak zachránit tajuplný svět i svého únosce.

„Oslňující svět, dokonale propracované charaktery postav a samozřejmě vrchovatě romantiky“.
- RT Book Reviews

„Jednoduše úchvatné … Série Skleněný trůn byla hitem, (a) tato nová řada je připravena pokračovat ve stopách Skleněného trůnu“.
- Booklist

„Sarah J. Maasová přichází s něčím, co může být její dosavadní nejlepší práce… okouzlující, strhující a nápadité… Budování nového světa je dokonalé, tak jak to dokáže jen Maasová!“.
- USA Today

13 komentářů:

  1. Určitě se máš na co těšit v pokračování, já už se teď zase nemohu dočkat třetího dílu :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ani mi to neříkej! Jestli je to lepší, než tohle...Tak mě to už asi připraví o všechna slova! :-D Jsem vážně nadšená! :-)

      Vymazat
    2. Myslím, že se máš rozhodně na to těšit. Druhý díl mi přišel už takový temnější, a i když je zápletka poněkud neoriginální, tak se mi líbil fakt, že se autorka více zaměřila na vývoj hlavních postav a na vztahy :)

      Vymazat
    3. Už teď se nemůžu dočkat :-D Navnadila jsi mě neskutečným způsobem!

      Vymazat
  2. Pěkná recenze. Jsem ráda, že se ti kniha taky tolik líbila. Máme hodně podobný názor.
    Měj pěkný den :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já vážně nemám slov! :-) Letošní rok bude u mně hlavně o těšení se na pokračování knih, které se mi tolik líbily! ;-)
      Tobě také krásný den. :-)

      Vymazat
    2. Viď? To těšení je strašný. To by mě zabilo, když má kniha ze série vyjít až bůh ví kdy :-D

      Vymazat
    3. Přesně! :-D A vsadím se, že to zase vyjde na zkouškové! :-D

      Vymazat
  3. Z knihy jsem byla také nadšená, i když tam jisté nedostatky byly. Každopádně se hrozně moc těším na druhý díl, už aby vyšel :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také se nemůžu dočkat dalšího dílu! :-) Stejně jako u Pomsty a Rozbřesku ;-)

      Vymazat
    2. K Pomstě a rozbřesku jsem se zatím ještě nedostala, ale něco mi říká, že pak budu mít stejné pocity :)

      Vymazat
    3. To si prostě MUSÍŠ přečíst! Nádhera!! :-D Jsem zvědavá, co na knihu pak řekneš ;-)

      Vymazat
    4. Já vím! Ale v knihovně zatím není, koupit mi ji nikdo nekoupil a do knihkupectví zásadně chodím s prázdnou peněženkou, jelikož by to jinak nedopadlo dobře :D Ale ono možná bude lepší, když si počkám až vyjde druhý díl, nebudu pak muset dlouho čekat :)

      Vymazat

Díky za Tvůj komentář :-)