pátek 13. ledna 2017

Recenze - Šepotání

A. G. Howardová - Šepotání







          Možná si všichni myslíme, že známe příběh Alenky, která králičí dírou propadla do říše divů, ale bylo to skutečně tak, jak pan Carolle ve své knize popisuje? Je ten příběh vymyšlený? 









Autor: A. G. Howard
Název: Šepotání
Originální název: Splintered
Nakladatelství: CooBoo
Rok vydání: 2015
Počet stran: 315







           Alyssa Victorie Gardnerová je praprapravnučkou slavné Alenky Lidellové, která inspirovala Lewise Carolla k napsání Alenky v říši divů. Možná by se mohlo na první pohled zdát, že je to obyčejná dívka, která žije s otcem, chodí do školy a za rok se chystá k maturitě. Má práci, nejlepší kamarádku a kluka, do kterého je beznadějně zamilovaná, jenže, jak to tak bývá, Zach má holku. K tomu všemu Alyssonina úhlavního nepřítele - Tealor!


         Alyssa není tak úplně obyčejná dívka. Rozumí řeči hmyzu a květin, stejně jako její matka, která se díky tomu dostala do blázince! Alyssa tak za žádnou cenu nechce skončit a proto se snaží brouku všelijak utišit. Jak? Sbírá brouky, pavouky a mouchy, ty zabije a z jejich mrtvolek tvoří koláže. Trochu morbidní nemyslíte? Alyssa je ve své práci ale velmi dobrá, dokonce tak dobrá, že za své koláže získává ocenění.

         Al se všemi možnými i nemožnými způsoby snaží být jiná než její matka! Nechce mít stejné oči, vlasy ani tvář! Nechce být jako ona a povídat si s karafiáty na stole! Co to žvaní? Že chtějí být místo ve váze důstojně pohřbeni v zemi? Pane bože! Ne! Nechce je slyšet! Jenže Alyssa nemůže nechat svou matku tam, kde je, zvláště teď, když ji chtějí nastolit novou léčbu...ELEKTROŠOKY!

         Dobře! Co když je to pravda, co když Alyssa i její matka Alison, slyší hlasy hmyzu a květin, co když Alenka byla v říši divů?

         Najednou se začnou dít vážně divné věci. Objeví se divná můra, kterou by snad měla Alyssa znát? Alison - jeji matku - se snaží uškrtit vlastní cop, a to jen proto, že tu divnou můru od Alyssy odháněla. Co se to děje? Jaký poklad, že to má být pod kopretinami?

         A tak Alyssa rozstřihá tatínkovo křeslo pošité kopretinami a objeví něco, co by mohl být průvodce říší divů?? Rukavice, vějíř, klíč, spona do vlasů a husí brk. Poklad! O tom mluvila Alison... Alyssa začíná věřit, ale jen kvůli matce, musí ji zachránit...

         A tak se vydává zrcadlem k soše chlapečka do Londýna - samozřejmě přes zrcadlo, spustí se do králičí díry a spolu se Zachem se vydávají zachránit Alison a říši divů, kterou Alenka svou přítomností vyvedla z rovnováhy. Jenže, ne vše, co se Alyssa dočetla v knize o Alence, je tak, jak bylo napsáno.. Alenka byla dítě a své vzpomínky si upravila, takže se Alyssa setkává s postavami, které byly v knize, ale zároveň je nepoznává, protože všechny vypadají jinak...snad děsivěji.

         Alyssa si začíná vzpomínat! Už tady byla. Jako malá tady byla s kamarádem! Morfeus! Ano, ten podsvětník - můra. Přítel? Nebo jen vypočítavý podsvětník, který slouží červené královně? Na co všechno musí Alyssa se zachem přijít? Co musí vykonat? A zachrání vůbec matku?



Můj dojem:
         Vůbec to nebylo špatné! Šepotání je hodně čtivé a docela dobrá kniha. U mě jsou to "jen" 4 hvězdičky, ale je to z toho důvodu, že jsem četla Dvůr trnů a růží a Pomstu a rozbřesk před touhle knihou a zkrátka pro mě byly ty dvě zmiňované knihy srdcovou záležitostí a TOP tituly!

         Pokud máte rádi knihu nebo film o Alence, tak vám tuhle knihu doporučuji. Je to opět YA literatura, ale nemyslím si, že je určena jen pro náctileté, protože autorka si hraje s námi se všemi. Určitě se podívám na další díly, jen doufám, že Morfea vystřelí autorka na Mars! :-D


75 %


Knihu můžete zakoupit na stránkách Palmknihy.cz 
Nebo na CooBoo 

8 komentářů:

  1. Skvělá recenze :) Knihu jsem četla a docela se mi líbila :) Jen občas to bylo takové pořádně zamotané :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jéé, děkuji moc! :-) Já jsem také byla docela spokojená...ale Morfeovy neustálé úkoly občas nebraly konce :-)

      Vymazat
  2. Kniha na mě působí velice zvláštně, ale vzhledem k tomu, že ani Alenka si mě moc nezískala, obávám se, že zde to bude úplně stejné :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenku mi četli, když jsem byla malá. Pak jsem viděla film a ten mám docela ráda, hlavně kvůli hereckému obsazení. :-) Tahle knížka mě lákala, jsem ráda, že jsem si ji přečetla, ale nebyla to taková pecka, jak jsem doufala. :-)

      Vymazat
  3. Šmarjá, přijde mi to jako jeden velký zmatek :-D, ale věřím, že to může být zajímavé.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to zajímavé a svým způsobem jeden velký zmatek! :-D Nebylo to špatné, když budeš chtít, tak půjčím, abys to nemusela kupovat. :-)

      Vymazat
  4. Pro mě by kniha nebyla, ale strašně se mi líbí obálka.)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že obálka je hezčí, než kniha sama o sobě. :-) Asi je to tím, že jsem tolik nadšená z již zmiňovaných YA knížek, a tohle prostě pro mě nebylo tak dobré. Ale asi se podívám i po ostatních dílech :-)

      Vymazat

Díky za Tvůj komentář :-)