pondělí 30. ledna 2017

Recenze - Vadná

Cecelia Ahern  - Vadná


















Autor: Cecelia Ahern
Název: Vadná
Originální název: Flawed
Série: Flawed #1
Nakladatelství: Dobrovský s.r.o.
Edice: Knihy Omeda
Rok vydání: 2016
Počet stran:311


          Představte si, že žijete ve světě, kde vás - dokonalé - chrání Výbor před VADNÝMI. Kdo jsou Vadní? Vadní jsou občané, kteří se dopustili morálních nebo etických chyb. 
A právě Výbor rozhodne o tom, jestli se chováte podle daných morálních a etických zásad. V jeho čele stojí obávaný soudce Crevan, to na jeho rozhodnutí závisí váš život. Pokud shledají někoho Vadným, v den rozhodnutí soudci vyhlásí jeho nedostatky a dotyčnému pak vypálí cejch podle jeho prohřešku - na pravou dlaň, chodidlo, spánek,hruď a jazyk. Cejch nesmí nikdo skrývat a pokud ho máte na místě, kde není na očích, tak Vadného prozradí rudá páska na jeho paži. Vadní lidé žijí mezi námi, ale musí dodržovat  zvláštní pravidla.

          Celestine Westová je jednou z dokonalých, vede dokonalý život, má dokonalou rodinu, dokonalého přítele Arta. Art nemůže být víc dokonalý, je krásný, milý, chytrý a je to syn soudce Crevana. Každý rok jejich rodiny, společně s rodinou Tinderových, oslavují Den Země. Jenže právě v tento den si pro sousedku Angelinu Tinderovou přijeli dohlížitelé a odvážejí ji do hradu, kde bude čekat na soud.

"Můj život se točí kolem definic, logiky, černé a bílé.
To si dobře zapamatujte."

          V tu chvíli se v Celestine všechno pere! Vždyť je to sousedka, chodila k ní na hodiny klavíru, je to jejich přítelkyně. Jak může být Vadná? Co provedla? Kam jí vypálí cejch a bude jen jeden? Nejvíce byly vypáleny 3 cejchy najednou...



          Nikdo netuší, že jich bude vypáleno mnohem víc a že ta osoba bude pro všechny obyvatele tou nejdůležitější. V jejích rukou bude ležet osud celé země, Výboru a i jí samotné. 

          Celestine se díky příhodě s Angelinou zamýšlí nad systémem Výboru a nad tím, co Vadní provedli tak strašného. Art ji přesvědčuje, ať mlčí, ať se drží zpátky, ať na to prostě zapomene, jenže to právě Celestine nemůže. A tak se rozhodne udělat něco, co podle ní nemůže být nezákonné, vždyť udělala logicky správnou věc, tak kam ji teď vedou?






Můj dojem:
          Když jsem se účastnila recenzního konkurzu, tak jsem si říkala, že anotace nezní špatně a navíc mě knihy od téhle autorky vážně baví. Četla jsem od ní tři knihy (s touto už čtyři) a všechny mě přivedli k slzám. Vadné se povedlo něco víc.

         Tahle kniha mě nejen rozplakala, ale i naštvala. Vážně naše předsudky tolik ovlivňují životy druhých? Příběh, který Cecelia Ahern zasadila do utopické představy o dokonalosti je tak silný, že nad ním budu přemýšlet hodně dlouho, protože i já sama jsem Vadná a svůj cejch bych nosila hrdě. 

         Vadná je kniha, která donutí čtenáře přemýšlet, nenechá vás v klidu a vy si budete rvát vlasy! Zvláště na konci příběhu, tedy, ani se nedá říct konci, protože knížka je prvním dílem série. Kapitoly byly krátké a hodně čtivé, já jsem musela obracet stránku za stránkou a chtěla jsem s knížkou švihnout do kouta, když jsem si uvědomila, že už je konec a já vlastně nevím, jak to bude dál! Jak to dopadne? Teď nezbývá nic jiného, než čekat, kdy Omega vydá další díl a já doufám, že to bude hodně brzy.

         Cecelia Ahern napsala brilantní příběh a já jsem neskutečně vděčná, že jsem si ho přečetla. Nenechte se zmást anotací, ta toho moc nenapoví a přečtěte si tuhle skvělou knihu.


100 %



nebo na


Anotace:

Celestine Westová má skvělý život. Je vzorná dcera i sestra, spolužáci i učitelé o ní mají jen dobré mínění a ona sama randí s okouzlujícím Artem Crevanem. Ale pak se Celestine dostane do situace, ve které musí udělat zásadní rozhodnutí. Poruší pravidla a nyní musí čelit důsledkům. Mohla by být obviněna, odsouzena a označena jako VADNÁ.

Ve svém dechberoucím debutu pro dospívající čtenáře líčí autorka několika bestsellerů společnost, pro kterou je na prvním místě dokonalost ve všech směrech a jakýkoli nedostatek či VADA jsou potrestány. A v této společnosti musí mladá dívka udělat rozhodnutí, které ji může stát vše...

9 komentářů:

  1. Právě jsem to psala k Míše, že mě kniha zpočátku vůbec nezaujala... I ta obálka mi teď, když vím o ději něco víc, přijde dost mimo. Před časem jsem si ale přečetla jednu recenzi a hned jsem si říkala, že to asi bude dobré. Dnes přilila olej do ohně Míša a teď také Ty, takže je to jasné, do vadné se určitě pustím :) Měj se moc krásně!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem zpočátku čekala oddechovku ze střední školy, kde se jisté Celestine stane nějaká "příhoda". Ale tohle předčilo mé očekávání! Obálky se mi víc líbí zahraniční, jak říkáš, tahle je dost mimo. ;-)
      Určitě si ji přečti, Kristý :-)
      Měj se krásně! :-)

      Vymazat
  2. Dlouho jsem nečetla takovou knihu. Super!! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem nadšená! Tohle byla slušná jízda a nemůžu se dočkat pokračování! :-)

      Vymazat
  3. Moc pěkná recenze :) Knihu jsem si vyhlídla už v angličtině, takže se na ni určitě chystám :) Jen mě trochu mrzí ta nepovedená česká obálka :D Ozdoba knihovničky z ní asi nebude, ale hlavně jestli je uvnitř skvělý příběh :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :-)
      Uvnitř je vážně skvělý příběh! A naštěstí se další díl objeví s originální obálkou :-D

      Vymazat
  4. Asi bych si měla přečíst další recenze, ale knihu jsem si chtěla přečíst už dřív a tvoje recenze je tak pozitivní, že se nemůžu rozhodnout jinak. Vadnou si přečtu v každém případě :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozhodně si ji přečti, protože tahle knížka za to stojí.. Ale pozor, po přečtení budeš okamžitě vyžadovat další díl. :-D

      Vymazat
  5. Kniha od které jsemjse nedokázala odtrhnout ani na minutu. Nečekaný pribeh, který jejnutno hltat plnými doušky. Příběh plný napětí a a zároveň zamyšlení. Smekám... Skvela kniha! Doporučuji!

    OdpovědětVymazat

Díky za Tvůj komentář :-)