pátek 24. února 2017

Recenze - Skleněný trůn

Sarah J. Maas - Skleněný trůn














•Autor: Sarah J. Maas
Název: Skleněný trůn
Originální název: Throne of Glass
Série: Skleněný trůn #1
Nakladatelství: CooBoo, Albatros Media
Rok vydání: 2015
Počet stran: 392


          Nejznámější nájemná vražedkyně Celaena Sardothien si odpykává svůj trest v nejkrutějších podmínkách Endovierských solných dolů. Přežila tam rok, jeden rok, kdy denně s krumpáčem pracovala v temných šachtách a šlo jí jen o jedno, a to dožít se dalšího rána.
Celaena není žádná chudinka, i přes to, že vyhubla na kost, pořád v ní dřímá síla nejobávanější vražedkyně.


          Král Adarlanu, který Celaenu uvěznil, pořádá souboj a titul královského bojovníka a princ Dorian si jako svého bojovníka vybírá právě Celaenu. Přijíždí pro ni do Endovieru a nabízí jí svobodu. Mohla by snad Celaena tuto nabídku odmítnout? Co je lepší? Hnít v Endovieru, nebo se stát královou bojovnicí? Rozhodnutí je jasné, a tak se skupina vydává zpět do Zlomuvalu společně s vražedkyní.

          Klání se účastní vyvrhelové společnosti, kdo jiný by mohl plnit královi příkazy? Všem je totiž jasné, že nepůjde o ledajaké úkoly. Souboje začínají, po každém kole, bude vyřazen ten nejslabší z nich.
          Jelikož si jsou princ Dorian a kapitán královského vojska Chaol vědomi, že by bylo nejlepší utajit Celaeninu pravou totožnost, do soubojů se zapíše jako Lillian, zlodějka šperků. Pro Celaenu je to ovšem nehorázná potupa, musí si hrát na někoho jiného, nesmí vyčnívat, a nesmí... Zákazů je tolik, že ji to neskutečně unavuje a uráží.

          Postupně se z Celaeny stává dívka, jakou kdysi bývala. Princ Dorian si to dobře uvědomuje a cítí se v její blízkosti čím dál tím víc lépe. Ani Chaolovi ovšem není lhostejná. Všechny ale zaměstnávají záhadné vraždy páchané na bojovnících, někdo/něco je ohlodá, jejich vnitřnosti jsou pryč, dokonce i mozek...

          Boje jsou čím dál krutější, bojovníci vědí, že jde o všechno a Celaena má před sebou ještě několik prazvláštních úkolů. Vše závisí jen na ní a na jejích schopnostech, protože právě k tomuto byla předurčena.


Můj dojem:
          Dlouho jsem se chtěla k sérii dostat, ale recenzní výtisky jsem vždy upřednostňovala. Teď jsem se ale rozhodla, že se přečtu to, co já opravdu chci, proto jsem sáhla po prvním dílu této série. 
          Jedním slovem - WOW! Ano, sice to nebylo tak dobré jako Dvůr trnů a růží , ale podle recenzí je mi jasné, že další díly budou jen lepší a lepší. Musím vychválit skoro až do nebes autorčin nápad s umístěním děje, kdy se ocitáme v zemi, kde je zakázána magie, ale i tak si domyslíme, že magii nemůže nikdo zakázat, ona si žije svým vlastním životem.

          Jsem z knihy neskutečně nadšená, protože to bylo přesně to, co jsem očekávala. Teď se těším na další chvilku, kdy se začtu do druhého dílu a nemyslím si, že by mě zklamal. :-)
Pokud stále váháte, tak já vám řeknu jen to, že tahle série za to stojí! Sarah psát umí a opět to skvěle předvedla, důkazem je i to, jak všichni nedočkavě vyhlížejí další a další díly.


90 %



Anotace: 
Srdce z ledu. Vůle z oceli. Nelítostný boj začíná.

V temných a špinavých solných dolech Endovieru si doživotní trest odpykává osmnáctiletá dívka. Celaena byla od dětství trénovaná k jednomu jedinému úkolu – stát se tím nejlepším zabijákem na světě, rychlým, tichým, neodhalitelným a všehoschopným. Ale udělala chybu. Nechala se chytit.

Korunní princ jí nabídne poslední šanci: Svobodu výměnou za velkou oběť. Musí ho reprezentovat v turnaji, kde se proti sobě postaví 24 šampionů, těch nejlepších vrahů a zlodějů z celé země. Bude to boj na život a na smrt. Pokud zvítězí, bude volná. Ovšem její soupeři umírají nejen při soubojích, ale i za tajemných okolností – Celaena teď o svůj život bojuje nejen s nimi, ale i s něčím tajemným a děsivým, co se skrývá v pozadí.

4 komentáře:

  1. Okolo téhle série chodím hodně dlouho, ale ještě jsem se neodhodlala se začíst. Možná budu muset, protože jsi mě svou recenzí nalákala :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozhodně doporučuji a jsem ráda, že Tě recenze nalákala! :-) To je pro mne vždycky pocta ;-)

      Vymazat
  2. Tak já už mám přelouskané všechny díly a ted je mi líto, že jsem to do sebe naházela tak rychle. Bylo to celé famózní a já bych četla stále dál.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Takže můžu být ráda, že jsem začala takhle dlouho a ještě to mám před sebou? :-D

      Vymazat

Díky za Tvůj komentář :-)