středa 24. května 2017

Recenze: Gregg Loomis - Akta Julián















Autor: Gregg Loomis
Název: Akta Julián
Originální název: The Julian Secret
Série: Lang Reilly #2
Nakladatelství: Mystery Press
Rok vydání: březen 2017
Počet stran: 304
 

         Lang Reilly se opět vrací! A nebyl by to ten správný Langův život, kdyby se mu nepřihodilo něco, co ho zasáhne hodně hluboko. Tentokrát se společně s ním a Gurt vydáváme do Španělska, kde našli tělo Langova dávného známého.
          Ano, ano! Knih, kdy se autoři snaží rozvíjet konspirační teorie na téma svatého grálu a podrytí autority církve, je možná dost. Ale Gregg Loomis je důkazem, že i tak se dá napsat kniha, která nenudí, napíná a zaujme na první dobrou.
          Jak jsem již zmiňovala, společně s Langem se vydáváme do Španělska, kam ho přivádí smrt přítele. Přítele z agentury. Možná je Lang z agentury pryč už dlouho, ale instinkty zůstávají. Probouzí se v něm agent a začíná rozplétat další záhadu, která se točí kolem církve, Svatého otce, Boha, Krista a, teď se podržte, Hitlera.          Jak spolu souvisí tematika Boha a druhé světové války? Jednoduše. Proč? Nejprve si budete muset přiznat, že každý z nás je fascinován, ať už více nebo méně, Bohem a Kristem a tím vším, co se povídá o Zmrtvýchvstání, o ukřižování a víře v jednoho Boha.

         Dokonce i samotný Hitler byl fascinován tím vším, co se víry týče, a proto byl odhodlán najít svitky, které římský císař Julián ukryl na místě, kde by to snad nikdo nečekal. Nalezení nápisu ho navedlo na stopu, ale i tak musel vynaložit velké úsilí, aby našel to, co chtěl. Aby měl v ruce něco, co dokáže... Co vlastně?

         Loomis tentokrát do svého příběhu nezamotal "pouze" adrenalin a historii, která by se měla týkat svaté církve. V tomhle příběhu se rozvíjí několik linií, ale všechny mají společné vodítko, a to císaře Juliána Apostatu a jeho svitky, jež zaznamenávají údajnou obžalobu krále Židů.

         A tak se Lang vydává do boje s obhájci církve, se svými démony a ještě s něčím víc. S něčím, co mu dojde až téměř u konce. Palác jediného boha nakonec vyjeví víc, něž jen jedno tajemství. 



Můj dojem:
         Autor si opět podmanil spoustu čtenářů a já se nedivím. Jeho styl psaní a téma určitě bude vyhovovat mnoha lidem, protože tohle téma, tedy alespoň co se mě týče, je lákavé. Každý si v něm najde svoje, lidé věřící i nevěřící. 
         Autor umí čtenáře dostat na lopatky, šokuje vás a dost možná naštve. Teď to ale vůbec nevztahuji na téma církve. Protože tam bych použila poněkud jiné výrazy, než jen to, že "naštve". ;-)

        Asi ani nešlo abych byla po dočtení nespokojená, protože po knize Případ Pegasus bylo jasné, že autor píše brilantně. Na druhou stranu musím přiznat, že některé detaily mohly být více rozvinuté a vybroušené do dokonalosti. Možná ale Loomis chtěl, abychom sami přemýšleli, anebo už nechtěl tak moc, jak bych to řekla, rýpat?

        V Mystery Press zase jednou věděli, co dělají, a tak jim vyšla další pecka! Gregg Loomis je autor, který se číst bude a já si určitě nenechám ujít další díly s Langfordem Reillym, protože konspiračních teorií není nikdy dost a pořád baví!



80 %

Za poskytnutí tohoto recenzního výtisku děkuji nakladatelství



Anotace: 
          
JAKÉ TAJEMSTVÍ SPOJUJE NACISTICKÉHO DŮSTOJNÍKA A ŘÍMSKÉHO CÍSAŘE?

Dona Huffa, blízkého přítele Langa Reillyho a bývalého agenta CIA, někdo brutálně zavraždil. Před svou smrtí se Don v Seville věnoval psaní knihy o důstojníkovi SS Ottovi Skorzenym. Je možné, že by někdo spáchal vraždu jen proto, aby jeho kniha nikdy nespatřila světlo světa? Lang je odhodlaný zjistit pravdu, a tak se vydává po stopách, které za sebou Huff při svém výzkumu zanechal.

Pátrání ho vyšle na zběsilou honičku po celé Evropě a Lang se postupně noří hlouběji a hlouběji do záhady, jejíž kořeny sahají do dob položení základů katolické církve. Ve Vatikánu nakonec objeví šokující tajemství, které se týká nejen druhé světové války, ale také bouřlivých časů římské říše.

Organizace, která se zbavila Langova přítele, však udělá cokoli, aby zabránila jeho odhalení. I kdyby měla obětovat další životy…

6 komentářů:

  1. Taky jsem byla spokojená, pěkná recenze :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Já osobně takové knihy moc nečtu, ale moji mamku baví, tak jí budu muset autora doporučit. :) Díky za tip! :)

    OdpovědětVymazat
  3. Skvělá recenze :) Knihu mám asi měsíc půjčenou z knihovny a nějak jsem na ni neměla čas :) Jak vidím, měla bych to rychle napravit a přečíst si ji :) Jen doufám, že to stihnu vzhledem k šibeničnímu termínu vrácení hned v pátek :D

    OdpovědětVymazat
  4. Krásná recenze, tuhle knihu mám na seznamu už dlouho předlouho, tak snad brzy... :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, Kristý. Snad se k ní brzy dostaneš, a pak se těším na Tvůj názor! ;-)

      Vymazat

Díky za Tvůj komentář :-)