pondělí 19. června 2017

Recenze: John Searles - Nebudete se bát ničeho zlého













•Autor: John Searles
Název: Nebudete se bát ničeho zlého
Originální název: Help for the Haunted
Nakladatelství: Mystery Press
Přeložila: Dominika Moulíková
Rok vydání: 2017
Počet stran: 432



      Čtrnáctiletá Sylvie žije v rodině, jejíž členové jsou silně věřící. Ona je tou dcerou, kterou si rodiče přáli - je poslušná, chytrá a dělá přesně to, co se od ní očekává. Má vlastní názor, i když si musí "rozbít" nos, aby si uvědomila některé věci...

          Oproti tomu je Rose dcera rebelka. Nejen, že rodičům dává dost najevo, že nesouhlasí s tím, co dělají a jak se je snaží vychovávat, ale nehodlá se smířit s představou, že by s nimi měla vydržet pod jednou střechou. Proto čeká na den svých osmnáctých narozenin, aby mohla odejít a být svou vlastní paní.      Jejich rodiče nedělají přesně to, co se od nich očekává, jejich zaměstnání totiž neodpovídá klasickým zaměstnáním ostatních rodičů. Teď mě nechápejte špatně, ale jejich zaměstnání je opravdu dosti netypické. Sylviina maminka a tatínek se zabývají duchy, posednutím a jakýmsi vymýtáním zlých duchů, které člověka posednou. Nepředstavujte si ale "klasický" exorcismus, tito lidé odhánějí duchy pomocí modliteb a "meditace".
         Jednoho večera se životy této rodiny radikálně změní, vše se otočí o 180°... Rose a Sylvester Masonovi byli zavražděni v kostele a jediným svědkem události, je jejich mladistvá dcera Sylvie. Ta se musí najednou vypořádat se životem, který pro ni osud připravil, sžít se se sestrou a přijít na kloub tomu, co vlastně tu noc v kostele viděla. 
         Sylvie to s Rose nemá vůbec jednoduché, ale kdo by se divil? Rose - mladá dívka, která se najednou musí postavit na svoje nohy a začít živit sebe i svou mladší sestru, platit účty a snažit se žít svůj život. Obě se snaží žít svůj život, jenže jim v tom brání jejich minulost.



Můj dojem:
       Tahle kniha je podle mě hodně povedenou duchařinou! Já mám tohle téma opravdu ráda a musím říct, že autor mi přivodil husí kůži a v určitých částech knihy jsem se ptala sama sebe, jestli je to možné?! 

          Možná, že jsem byla na začátku maličko rozpačitá, ale po prvních dvou kapitolách jsem věděla, že to bude jízda a těšila se na každou další stranu. 

       Kapitoly, které se týkají přítomnosti, střídají kapitoly, jež se týkají minulosti této rodiny. Seznamujeme se tak postupně s jednotlivými členy rodiny a na každého si postupně utváříme názor. Já jsem své názory s přibývajícími kapitolami měnila a přehodnocovala. Střídání minulosti s přítomností mě neskutečně bavilo a rozčilovalo zároveň. Chtěla jsem vědět, kdo je vrah, ale musela jsem se vrátit do minulosti, abych mohla všechno pochopit.           Tohle propojení duchařiny + silně věřící rodiny + Bible + mezilidských vztahů (hlavně co se rodiny týče), bylo skvělé! Autor mě neustále překvapoval a já jsem spokojená, že jsem téměř do konce nevěděla, kdo je vrah. Pořád jsem se jen dohadovala a neměla nejmenší tušení, kdo to mohla být. John Searles si se mnou pohrával až do posledních stran.
         Jelikož jsem člověk, co věří, tak jsem byla s námětem opravdu spokojená. John Searles se předvedl v tom nejlepším světle a Mystery Press nám (DÍKY BOHU!) jeho knihu zprostředkovalo.

          Už jsme zvyklí, že Mystery Press vydává jednu skvělou knihu za druhou a ani tentokrát to nebyl krok vedle! Help for the Haunted je další peckou, kterou se může tohle nakladatelství pochlubit. Nám nezbývá nic jiného, než smeknout klobouk a koupit si jejich další knihu. Tahle knížka bude bavit milovníky thrillerů, duchařiny a já ji doporučuji a přímo volám - ANO, pořiďte si ji! 


90 %

Za poskytnutí tohoto recenzního výtisku děkuji




Anotace:
          DVĚ SESTRY. JEDNO TEMNÉ TAJEMSTVÍ…


Jedné zasněžené zimní noci vezmou rodiče svou dceru Sylvii s sebou na tajemnou schůzku do nedalekého kostela. Zatímco dívka čeká v zaparkovaném autě, jsou její otec i matka za nejasných okolností brutálně zavražděni.

Dospívající dívka, žijící po tragické události v péči starší sestry, se rozhodne na vlastní pěst zjistit, co se té osudné noci v kostele doopravdy stalo a kdo nese zodpovědnost za smrt rodičů.
Během neúnavného pátrání se vrací do let předcházejících zločinu i do období těsně poté a postupně odhaluje temné a nelítostné události, které navždy změnily osud celé její rodiny, včetně jí samotné…


„Bohatý a vzrušující příběh… Napínavý a zároveň citlivý pohled pod povrch záhady jménem rodina.“
– Khaled Hosseini, autor bestselleru LOVEC DRAKŮ



6 komentářů:

  1. Pěkně jsi mě navadila 😊
    Jsem ráda, že jsem si ji dokoupila 😍

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Doufám, že se Ti bude líbit minimálně stejně jako mně. 😉😍

      Vymazat
  2. Skvělá recenze :) Duchařiny já vážně můžu :) Nejvíve mě bavila duchařská Pamatuji si vás všechny :) Takže i po téhle knize s nadšením skočím :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, Sabi. Určitě si ji přečti.☺️ Yrsu jsem sice nečetla, ale věřím, že tohle se Ti bude líbit.

      Vymazat
  3. Já jsem z té duchařiny hrozně nervózní, nemám tuhle tématiku ráda, tak nevím, zda by mi to sedlo :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono tam zase tolik té duchařiny není. Spíš se řeší rodinné vztahy a s odstupem bych to spíše nazvala Rodinným dramatem. Vše se vyřeší a nakonec zjistíš, že to možná byla jen iluze.

      Vymazat

Díky za Tvůj komentář :-)