úterý 4. července 2017

Recenze: Sarah Pinborough - VÍ o tobě





















Autor: Sarah Pinborough
Název: VÍ o tobě
Originální název: Behind Her Eyes
Nakladatelství: Metafora
Rok vydání: květen 2017
Počet stran: 304



















          Louise je matka samoživitelka, pracuje na poloviční úvazek v soukromé psychologické ordinaci, aby uživila sebe a svého syna. . Manžel ji opustil kvůli jiné ženě a sama Louise přiznává, že se jediným mužem v jejím životě stal syn Adam. Jediným? Co když se náhle objeví pěkný chlap, vážně sexy? Setkali se v baru a málem spolu skončili v posteli... Fajn, tenhle večer skončil jen u polibků.
          
         David je opravdu kus chlapa. Mladý ambiciózní psycholog má ale jednu vadu, je ženatý. A navíc je to Louisin šéf! Takže žádné pletky, ani jeden z nich přeci nechce ublížit Adele - Davidově manželce a Louisině nové kamarádce.

         Přátelství Adele a Louise má svá pravidla. To nejdůležitější z nich je, že se David nesmí o jejich přátelství dozvědět. S tím nemá ani jedna problém, protože tohle vyhovuje oběma. A tak Adele začne svou novou kamarádku Louise postupně přetvářet k obrazu svému - začnou společně cvičit, aby Louise shodila pár přebytečných kil, Adele je dokonce i odhodlaná odnaučit Louise kouřit.
        Adele navenek vypadá jako něžná a velice okouzlující žena, ale je skutečně tak bezbranná, jak vypadá? O čem vypovídají Davidovy telefonáty, léky, které Adele předepisuje a co ten monokl, co měla Adele na tváři? 
       A David? Je to despota a tyran, nebo má Louise věřit tomu Davidovi, kterého zná ona sama? Kdykoli je s ním, tak nechce věřit, že by byl schopen Adele doma zamknout...

        Adele pomáhá Louise zbavit se jejích nočních děsů. Jak? Pomocí lucidního snění. 

     Lucidní snění znamená vědomě snít. Každý z nás mívá sny. Jsou o nejrůznějších věcech, jsou různě dlouhé a intenzivní. Vnímáme sen jako nějaký film, v němž jsme podle nějakého přesného scénáře hráli a mohli se na to jen dívat. Při lucidním snění si člověk v průběhu snu najednou uvědomí, že je ve snu a zdánlivě neměnný scénář se okamžitě rozpadá. Člověk se ve snu probouzí. Stojí najednou vědomě v určité snové realitě, mnohdy stejně reálné jako tento svět, kde s plným vědomím může rozhodovat o věcech příštích.
        Výhoda této hry, této reality je, že je zde možné všechno. Omezení je jen ve vaší mysli. Co chcete se zde stane a to přesně tak, jak chcete či spíše jak si to dokážete představit. Můžete zde tisíckrát zemřít a vždy se nakonec probudíte doma v posteli. 

        Stačí se jen řídit pravidly, které Adele Louise naučila a během nočního děsu si uvědomit, že je to jen sen a projít dveřmi. Co ale znamenají ty další dveře, které se Louise objevují a ze kterých má Adele takovou radost? Proč ale Adele tvrdí, že nikdy žádné druhé dveře neviděla, že se jí neobjevily...?


Můj dojem:
          Ví o tobě má rozhodně zajímavý námět, střídají se kapitoly, kdy nám příběh vypráví Adele, Louise i David. Jsou tam také kapitoly, kdy poznáváme Adelinu minulost z doby jejího pobytu v sanatoriu. 

        Na čtení téhle knihy jsem se těšila, četla jsem na ni jen samou chválu, jenže já jsem tak nadšená nebyla. Při čtení mě napadalo jen to, že je Adele magor, Louise je magor a David je taky magor. Omlouvám se za tolik magorů, ale abych to završila, tak se mi to celé jevilo, jako slušná magoriáda!

         Bohužel nemůžu a ani nechci prozradit, co mě přivedlo k tomuhle závěru, možná je tohle ten důvod, proč Harlan Coben napsal, že se kniha stane naší novou obsesí. Míša, z Knižního deníčku mě na to upozornila - ten důvod je, že o tom pořád přemýšlím. Nevěděla jsem, jak napsat recenzi, ani teď pořádně nevím, jestli je to aspoň trochu smysluplné a jestli mi to na sebe navazuje. Tolikrát jsem mazala slovo, větu a odstavec, až jsem přestala vnímat, jestli je text souvislý. 

         Pořád vlastně nevím, jestli se mi ten WTF! efekt, při dočtení knihy jen nezdál, protože jsem měla pocit, že není možné, aby to skončilo ještě víc...já vlastně nevím, jak to říct. Trochu mě mrzí, že musím o téhle knize napsat, že to byla magriáda, ale bohužel se mi to tak jevilo. 

         Musím ale říct, že námět byl opravdu slušný, autorka píše poutavě a co se nelíbí mně, to se může líbit někomu jinému. Rozhodně si po prvních padesáti stranách neřeknete, že to je trapný a že "vrahem je zahradník". Tohle téma je něco jiného a záleží jen na přístupu každého čtenáře a jeho "víře". Já sice určitou víru mám, ale tady mi chybělo vysvětlení a popis stavů při lucidním snění...  

        Ví o tobě se sice nelíbilo mně, ale nikoho nezrazuji od koupě a naopak vám ji doporučuji  a to z toho důvodu, abyste si utvořili svůj vlastní názor. O tom, že má kniha úspěch svědčí mnoho kladných recenzí, takže se nenechejte odradit jen mojí "magoriádou"...


45 %

Za poskytnutí tohoto recenzního výtisku děkuji nakladatelství



Anotace:

NEVĚŘTE TÉTO KNIZE
NEVĚŘTE TOMUTO PŘÍBĚHU
NEVĚŘTE ANI SAMI SOBĚ
A AŤ SE DĚJE COKOLIV, NEPROZRAĎTE KONEC!

LOUISE opustil manžel kvůli jiné, a tak se jediným mužem v jejím životě stal její syn. Proto Louise pracuje na poloviční úvazek, aby je uživila a zároveň mohli být spolu. Všechno se však změní, když se objeví

DAVID, mladý, úspěšný a natolik okouzlující, že Louise nemůže uvěřit, že by o ni muž jako on nejenže mohl zavadit pohledem, ale že ho dokonce snad i přitahuje. To se ovšem dost zkomplikuje v okamžiku, kdy potká jeho ženu

ADELE, překrásnou, elegantní a roztomilou bytost, z níž se rychle stane Louisina nová přítelkyně. Oba aktéři dokonalého páru Louise naprosto uchvátí a každý z nich ji po svém vtahuje do spletité sítě jejich manželství, v němž má Louise zatím netušenou zásadní roli.

A najednou, ve chvíli, kdy je oba trochu víc poznává, zahlédne trhliny. Je David opravdu tím mužem, za něhož ho měla? A je Adele opravdu tak křehká a zranitelná, jak působí? Jaká strašlivá tajemství oba skrývají a jak daleko zajdou, aby je uchránili?

9 komentářů:

  1. Velmi dobře napsané! Je dobré, když se názory různí. Každopádně, já u vím, že si tuto knihu nechám ujít. ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, víš, že jsem s tím měla vážně problém. Tak jsem ráda, že jsem se s tim konečně nějak popasovala. :-)

      Vymazat
  2. No nevím nevím. Knihu jsem chtěla nechat ležet bez zájmu, ale pak mě sem tam zlákala kladnou recenzí, ale po té tvé mám smíšený pocit. Nemyslím, si, že by to byla četba, kterou nutně musím mít.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Popravdě si nemyslím, že je tohle kniha, kterou bys nutně potřebovala. ;-) Ale jak jsem psala, co se nelíbí mně neznamená, že se nebude líbit ostatním. Sama říkáš, že kniha má kladné ohlasy. :-)

      Vymazat
  3. Knihu už mám doma a čekám, až mi na ni vyjde čas :-) Já jsem prostě zvědavá, proč se ty názory tak rozcházejí, někdo říká, že konec je wow a někdo ne...

    OdpovědětVymazat
  4. Já jsem byla nadšená, kniha se mi báječně trefila do momentální nálady a přečetla jsem ji prakticky jedním dechem. Je super, že se názory různí, alespoň je vidět, jak má každý jiný vkus :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Soni, upřímně se přiznám, že jsem tu recenzi jen proletěla, protože píšu vlastní a určitě bych se nechala trošku ovlivnit. Ale koukla jsem na hodnocení - 45 % a asi to tedy vidíme dost podobně. Já dala 2 hvězdičky z 5, a to proto, že autorka podle mě čtivě a dobře píše. Jinak jsem tedy byla pekelně zklamaná. Nechám si to do recenze, ale jsem ráda, že je tu někdo, kdo to vidí podobně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že nejsem sama tou "černou ovcí", která pohanila něco, co všichni vychvalovali. Asi jsem nebyla naladěná na správnou vlnu a nemyslím si, že někdy budu. Souhlasím s Tebou, Kristý, že autorka píše opravdu čtivě, ale jinak to bylo děsné... :-)

      Vymazat
  6. No tak to jsem vážně zvědavá, co na ni budu říkat, až se do ní pustím. Po pravdě to asi budu chvíli odkládat :)

    OdpovědětVymazat

Díky za Tvůj komentář :-)