úterý 7. listopadu 2017

Recenze: Saliya Kahawatte












•Autor: Saliya Kahawatte
Název: Rande naslepo
Originální název: Mein Blind Date mit dem Leben
Nakladatelství: Knihy Dobrovský - Edice Omega
Rok vydání: srpen 2017
Počet stran: 232















➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖

            Při čtení tohoto příběhu má asi každý člověk tendenci zamyslet se nad sebou a svým životem, protože hlavní hrdina téhle knihy a autor v jedné osobě nám na svém životním příběhu dokazuje, že když chcete, jde všechno.


          Sledujeme příběh člověka, který se najednou musel vyrovnat s tím, že téměř přišel o zrak. Ve svých patnácti letech se mu začalo zhoršovat vidění natolik, že dnes vidí jen 5 % z toho, co ostatní lidé. Musíme si pokládat otázku, zda bychom se dokázali postavit ranám
osudu stejně jako Saliya a nevzdali své sny. Zda bychom jako Sali čelili dalším životním lapáliím a nechtěli být litováni.

          Nečekejte filmovou pohádku a romantický příběh, protože filmová obálka je opravdu jen filmová. Pokud chcete romantiku a dojemný příběh, tak vám doporučuji film, knížka je úplně jiná!

          V knize se během sedmi  kapitol dozvíme, jak to všechno začalo a jak Sali žije dnes. V knize se střídají kapitoly ze současnosti, kdy je Sali úspěšným vedoucím firmy a kapitoly z jeho dětství. Sali popisuje vše, čím si prošel, ale nikdy si nestěžuje, nechce být litován a v tomto stylu podává i svůj příběh. Naopak jde zde spousta motivačních výroků a čtenář si uvědomuje to, co už dávno ví.  

          Sali nám tím dává najevo, že vše máme jen ve svých rukách. Pokud něco chceme, máme si za tím jít a nevzdávat se. Uvědomíme si, jaké máme štěstí, když jsme zdraví a můžeme se zahledět na nebe a vidět, jak se mění během dne barvy. 

          Tahle knížka je hodně o uvědomění si a záleží na každém, jak se po přečtení knihy zachová nebo co udělá se svým životem. Nemusí se nutně stát, že změníte pohled na celý svět nebo že od zítra budete dělat to a to a žít tak a tak. Stačí si opravdu uvědomit, že můžete dělat víc, nemusíte se smířit jen s průměrem. Každý se můžeme zařídit jako Sali a žít!


80 %

Za poskytnutí tohoto recenzního výtisku děkuji




Anotace:
Když bylo německému Sinhálci Saliya Kahawatte 15 let, jeho zrak se během několika měsíců rapidně zhoršil. Doktoři tvrdili, že jednoho dne úplně oslepne.
 
Měl opustit školu a pokračovat v dílně pro nevidomé. Ale jeho snem bylo dál studovat a být nezávislý.Více jak 15 let se mu podařilo svoje postižení úspěšně skrývat a budovat kariéru ve světě vidících. Jeho uši a intuice mu nahradily zrak. Pracoval tvrději než všichni ostatní a s pomocí počítače s hlasovým výstupem četl knihy, mapy i nápojové lístky v barech. 
 
Mezi jeho strategie patřilo třeba počítání schodů na schodišti a když byl opravdu v úzkých, trapnou situaci mistrně otočil v žert. 
 
Až jednou ho okolnosti donutily přiznat si pravdu... 
 
Podle knižní předlohy byla natočena úspěšná stejnojmenná filmová romantická komedie.
 
PŘÍBĚH CHARISMATICKÉHO MUŽE, JENŽ SLEPOTU NEPŘIJAL JAKO HANDICAP  


2 komentáře:

  1. Takže to vypadá na celkem zajímavé čtení, které má hodně co nabídnout. Pěkná recenze, Soni :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, Míšul :-) Je to opravdu hodně zajímavé a nutí to přemýšlet. Málokdo si dovede představit, co by v Saliho situaci dělal a jak by se zachoval.

      Vymazat

Díky za Tvůj komentář :-)