pátek 8. července 2016

Nová recenze!!!

Jennifer Hillier – ŘEZNÍK

Autor: Jennifer Hillier
Název: Řezník
Originální název: The Butcher
Žánr: Psychologický thriller
Nakladatelství: Baronet a.s.
Rok vydání: 2016
Počet stran: 349

Anotace:
Před třiceti lety policejní náčelník Edward Shank dopadl a zastřelil nejproslulejšího sériového vraha v historii Seattlu: Řezníka z Beacon Hill. Nyní, ve věku osmdesáti let, přenechává svůj viktoriánský dům vnuku Mattovi, nadanému kuchaři.



Během rekonstrukce, kterou Matt v domě provádí, dojde k hrůznému objevu. Matt se musí rozhodnout, zda bude ignorovat děsivé tajemství, půjde na policii či zda vezme věci do vlastních rukou. Minulost jeho rodiny si ale vybírá svou daň i na něm a on sám se začíná zneklidňujícím způsobem měnit.
Jeho přítelkyně Sam věří, že její matka byla zavražděna Řezníkem, třebaže k její smrti došlo dva roky poté, co Edward Shank vraha zastřelil. Sam nicméně její pátrání přivádí stále blíž k pravdě… a také rovnou k Mattovu hroznému tajemství.


Recenze:

Edward Shank, Samantha a Matthew – tři postavy, které tvoří tři pilíře příběhu! Edward, nebo-li Náčelník, si tuto přezdívku vysloužil díky poctivé práci na policii v Seatlu. Je to vlastně hrdina místní policie, protože právě Edward Shank – Náčelník, je ten, kdo zatkl ŘEZNÍKA – sériového vraha, který v osmdesátých letech děsil Seatle a celé východní pobřeží USA.
A tak se ocitáme na začátku příběhu, Edward Shank je ve svých osmdesáti letech stále v dobré kondici, ale rozhodl se přenechat dům svému vnukovi a odstěhovat se do domova pro aktivní seniory. Náčelník přemítá o klavíru, který koupil a o prohlubni, která na něm není dlouho, pouhé čtyři měsíce. Tuto prohlubeň na něm zanechala hlava jeho manželky Marisol, ale nemyslete si, že to byla nešťastná náhoda! Sám Náčelník rozbil hlavu své manželky o piano a dokonale po sobě zahladil stopy, samozřejmě policie věřila slovu Náčelníka, že se jednalo o velice nešťastnou náhodu, a proč by taky ne...
Matt je přesnou kopií svého dědečka, je vysoký, urostlý, stejné rysy v obličeji, tedy vcelku pohledný mladý muž, který vlastní restauraci, miluje Seahawks a v neposlední řadě svou přítelkyni Sam. Další vlastností, kterou Matthew zdědil do vínku, jsou neovladatelné záchvaty vzteku, díky kterým, nebýt dědečka, mohl skončil ve vězení. Matt má momentálně hodně práce, vlastní restauraci, několik pojízdných trucků a jeho v podniku se začne točit reality show. Není tedy divu, že se Sam moc nevěnuje, vždyť ho zaměstnává tolik věcí, jako stavba terasy u domu, který mu jeho dědeček přenechal, a pak práce, práce a zase jen práce. Samantha ho snad nechápe?! Sam by ho chápala, ale co nechápala bylo to, že Matt s ní nechce sdílet víc svého života. Byla zklamaná z toho, že jí Matt nenabídl, aby bydlela s ním v jeho domě, chtěla prostě jen pokročit dál. Chtěla rodinu, copak je to tak moc? I její nejlepší kamarád Jason s ní souhlasí.
To není ale jediný problém, proč spolu s Mattem nevycházejí. On nechápe její „posedlost“ Řezníkem, o kterém si Sam myslí, že zabil její matku, i když už to bylo dva roky po oficiální akci proti Řezníkovi, kde byl také podezřelý muž zabit. Rufus Wedge byl podezřelým v případu Řezník, ačkoli k němu vedlo mnoho nepřímých důkazů, v té době se po jeho smrti případ prostě uzavřel.
Ale co když najde vnuk Náčelníka na jeho zahradě bednu plnou useknutých rukou? Deník – dá se tomu vůbec říkat deník??? - plný pramínků vlasů s daty a jmény osob, dívek, kterým patřily a také spodní prádlo těch dívek? A co že je na té videokazetě, která byla součástí toho všeho? Co když tam Matt uvidí zvrácenou tvář svého dědečka? Muže, který je hrdinou pro celý Seatle, muže, který byl pro Matthewa vzorem?! Jak s tím má naložit? Když s tímhle půjde na policii, tak nezničí jen dědečka, ale i sebe, svou restauraci a vše, co si vydobyl. Co si s tím vším má počít? S dědečkem, obsahem té bedny a mrtvolou přítele vzadu za restaurací?
A co Samantha? Ta věří Náčelníkovi a konzultuje s ním své teorie ohledně Řezníka, o kterém chce napsat další knihu. Je v nebezpečí? Dokázal by jí Náčelník nebo sám Matt ublížit? Začnou se dít hrozné věci! Kdo zabil Bonnie, která znala Saminu matku? A proč se opět objevují další mrtvé ženy, které jsou zabity podobným, nebo snad stejným způsobem jako Řezníkovy oběti? Myslíte si, že vás tahle kniha nemůže už ničím překvapit? Nenechte se mýlit... Řezník je tady a nehodlá se jen tak vzdát! Kdo zemře a kdo vyhraje? Je vůbec možné, aby někdo vyhrál?



Můj dojem:
Páni! Ještě teď mi buší srdce, když si vzpomenu, jak jsem byla nervózní, jak vše dopadne. Musím se přiznat, že zhruba čtvrtinu knížky jsem si nebyla jistá, jestli jsem neočekávala až příliš, ale ne, nespletla jsem se! Řezník mě nezklamal, ani názvem, ani obsahem. Jen na chvilku jsem si říkala, čím mě chce autorka ještě překvapit, když už na začátku knihy prozradí, kdo je vrah, ale zvrat posledních stránek mě usadil do křesla a já jsem se nemohla odtrhnout!
Jennifer Hillier se podařilo něco úžasného! Asi zní divně, když o thrilleru napíšu, že je úžasný, ale ta zápletka mě prostě dostala. Její psychologický thriller vás dostane, a proto se nestydím doporučit tuhle knihu všem milovníkům tohoto žánru! Řezníka si zkrátka musíte odškrtnout z povinných položek v tomto seznamu... :-)
Velice děkuji e-shopu KNIHY DOBROVSKÝ za poskytnutí tohoto recenzního výtisku! 
Knihu Řezník můžete zakoupit ZDE


Dnes prostě nemohu jinak, než plným počtem hvězd! :-)



8 komentářů:

  1. O knížce slyším poprvé, ale zaujala mě podle anotace :) A po tvé recenzi ještě víc :) Určitě se po ní kouknu :) Hezké čtení :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :-) Určitě nebudeš litovat, když si ho přečteš ;-)

      Vymazat
  2. Všichni čtete Řezníka, tak je jen otázkou, kdy se přidám také. :) :D

    OdpovědětVymazat
  3. Parádní recenze. Chci si přečíst Řezníka i Wonderland: Země divů :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, Šárko :-) Po přečtení řezníka bych si také ráda přečetla Wonderland :-)

      Vymazat
  4. Odpovědi
    1. Potřebuješ!! :-D Kdybys nechtěla kupovat, tak Ti jí půjčím. :-) Děkuji, moc mě to od Tebe to těší! :-)

      Vymazat

Díky za Tvůj komentář :-)