pondělí 25. července 2016

Víno, láska, Francie

Fiona Valpy - Láska po francouzsku



Autor:
Nakladatel:
Překladatel:


Počet stran:
224

Rok vydání: 2016


         Anotace: Může se štěstí „ztratit v překladu“? Gině se to málem stalo. Nejdřív všechno ztratila, aby pak mohla všechno zase najít: lásku, přátele i rodinu. A ona i čtenáři si přitom užijí spoustu zábavy, obav i slz dojetí.Omamný jako francouzské víno – takový je román Fiony Valpy Láska po francouzsku.Gina přijde o skvělou práci, přítele i část rodiny, a tak se rozhodne pro zbrusu nový začátek. Vymění chladnou šedivou Anglii za slunný francouzský jih, plný barev a skvělého vína. Začne žít ve starém domě na venkově, zděděném po milované tetě. Objeví v něm staré tajemství jedné velké lásky, které však hrozí rozbít celý její svět.Také ji stíhají různé pohromy: od auta, zapadlého do příkopu, přes spadlou střechu i s komínem, až k tomu nejhoršímu faux-pas. Jdou vůbec překonat rozdíly mezi britskou a francouzskou náturou a způsobem života? A jak do toho zapadá sexy a záhadný Cédric?


Recenze: Gina se rozhodla odjet do Francie, kde zdědila dům po své milované tetičce. Během cesty vzpomíná, proč se vlastně rozhodla tak radikálně změnit svůj život! Proč tedy? Ed, ten mizerný parchant ji opustil kvůli jiné ženě, kdyby byla aspoň hezčí, než je Gina... A práce! Proč zrovna teď musejí být tak velké problémy na trhu s vínem? A tak se tedy Gina ocitá v městečku Santa Foy. V domě, kde bydlela její teta Liz, kterou Gina velmi milovala, byla to její nejlepší přítelkyně. Teď je ale Liz po smrti a Gina se rozhodla, že její domek neprodá, poskytl jí útočiště, kde se muže na čas schovat, připravovat se na kurz Mister of Wine, pokusit se najít samu sebe a uspořádat si myšlenky a vzpomínky na své dva nejbližší lidi, které v nedávné době ztratila. Otce a tetu.
  Hned při příjezdu se Gina setkává s velmi zajímavým mužem, který jí pomůže dostat auto z příkopu, do kterého se jí povedlo vjet. Nestává se, že by žena narazila hned na začátku na tak pěkného muže, a proto se Gina rozhodne, že se musí zeptat sousedky, KDO je ten záhadný sexy muž! Gina se postupně zabydluje ve svém novém domově a snaží se zvyknout si na fakt, že teď je odkázána jen sama na sebe a jejím jediným společníkem jí bude kocour Lafite.

"Kvůli jedné budeš plakat, třeba málo, třeba dost, a pro dvě zas můžeš se smát, neboť ty jsou pro radost.
Tři jsou dárek pro holčičku, s panenkami si chce hrát, s čtyřmi zase utekl kluk, s kamarády šel se rvát.
Pětka, ta se blýská stříbrem, šestka, to je žluté zlato. Sedma, ta je tajemství, které stojí za to!"
           Co když Gina odhalí tajemství, které nemělo být odhaleno? Jak se s tím má vyrovnat... Ještě ke všemu se jí na domě za bouřky zřítí komín a s ním polovina střechy nad ložnicí. Ale asi to tak mělo být, jak jinak by zjistila, že TEN sexy muž je synem její sousedky? Jak se zdá, tak ani Gina není Cédricovi lhostejná. Jenže je tady několik problémů, které jim stojí v cestě. Cédric má děti, krásnou Nathalie a Luca a samozřejmostí je, že děti mají matku! Je jí krásna Marie-Louise... Nebo nic není tak, jak se na první pohled zdá? Proč Ginu pořád otravuje Nigel, když mu už dala několikrát najevo, že o něj vážně nemá zájem?
           Gina chce znát pravdu, i když ví, že ji to bude bolet a dál zraňovat. Musí si dát pozor, aby neublížila i někomu, kdo za to nemůže. K Cédricovi ji to táhne víc a víc, ale nechce být jen jeho další milenkou, vždyť francouzská nátura je přímo stvořená pro vztahy mimo manželství! Ale že by byl takový i ON? Zvládne všechno, co na sebe naložila? Musí...

          Můj názor: Láska po francouzsku je krásný román, který je provoněný vínem, prosluněný sluncem jižní Francie a je v něm spousta citu. Je to krásné oddechové čtení, které mě velmi bavilo a v některých lapáliích jsem poznávala samu sebe. Gina a její kocour jsou skvělými společníky na letní dny. Doporučuji sklenku vína ke čtení, protože když si ji nevezmete rovnou, věřte, že povídání o víně Vás vyžene pro jednu skleničku, ne-li dvě. :-) Knihu hodnotím velmi kladně, byla hezká, četla se dobře a Fionu Valpy zařazuji do své knihovny a vím, že si od ní přečtu i další knihy! 
          Velice děkuji e-shopu PALMKNIHY za poskytnutí recenzního výtisku a doporučuji její zakoupení ZDE!


4 komentáře:

  1. Láska po francouzsku mě také zaujala, brzy mi přijde. Musím si k ní pořídit nějaké dobré, kvalitní víno... :-D Pěkná recenze!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, Verčo :-) Radím Ti, abys vína pořídila radši víc, než míň :-D Ať se Ti knížka líbí...

      Vymazat
  2. Tak to chce vazne nejake vino, terasu a vyhled :D
    Pekna recenze
    Katy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně! :-D Víno, možná i čokoládu. . .
      Díky, Katy :-)

      Vymazat

Díky za Tvůj komentář :-)