pondělí 5. září 2016

Recenze - Ohrožená

Rachel Abbottová - Ohrožená

Autor: Rachel Abbottová
Název: Ohrožená
Originální název: The Back Road
Nakladatelství: Mladá fronta
Rok vydání: 2016


          Anotace: Nejtišší místo skrývá nejtemnější tajemství.
Když mladou dívku srazí auto a ona zůstane ležet polomrtvá u silnice, malou obcí Little Melham to otřese. Jak to, že byla Abbie tak pozdě v noci venku, a jak to, že se po ní nikdo nesháněl?
Ellie Saundersové by mohla pravda o této noci ohrozit manželství, a dokonce i bezpečnost jejích dětí. Musí svou rodinu chránit stůj co stůj, bez ohledu na následky!
Šéfinspektor kriminálky Tom Douglas si myslel, že v Little Melhamu najde poklidné útočiště před každodenním pracovním vypětím. Jenže s tím, jak je postupně vtahován do pavučiny lží, mu všechny instinkty napovídají, že Abbie potkalo něco víc než jen tragická nehoda.


Celou pravdu – co tu noc dělala Abbie venku a kdo onen vůz řídil – zná jediný člověk. Pro tuto osobu věstí nehoda pohromu a někdo bude muset zaplatit...


"Musely být potichu jak myšky, jinak by je čekal výprask. Prapodivné zvuky, které sestřička vydávala, nebyly naštěstí v danou chvíli slyšet. Zdálo se, že dnes přišel Chrochtal. A ten celou dobu chroptěl jako prase, které jednou viděla v televizi. Strašně ten zvuk nesnášela, ale pořád lepší než Řvoun. Ten vždycky křičel, volal slova, která jí zněla sprostě"

...

"Dívence s hrůzou došlo, že se sestře zvedá žaludek - jenže kvůli široké hnědé izolepě, kterou měla přelepenou přes pusu, nemohly zvratky ven. Vzápětí spatřila, jak se holčičce obrátily oči v sloup, duhovky zmizely, vidět byla pouze lesklá bělma a nato se sestřička zhroutila na haldu starých špinavých bot."

Recenze: Leo Harrisová je nevlastní sestra Ellie Saundersové. Leo se právě rozhodla postavit démonům z minulosti a vydala se k Ellie do domu, ve kterém po smrti matky musela žít. Otec Ellie a Leo byl totiž bigamista a vedl "poklidný" rodinný život s několika ženami najednou.
Ellie je ze setřina příjezdu nadšená, i když si nevybrala zrovna nejlepší situaci. Kolik toho jen musí Ellie vyřešit! Kolaudační oslava s přáteli je za dveřmi, manžel Max s jejich dvojčaty sice pomáhají seč můžou, ale Ellie trápí ještě něco jiného... Jak snadné je udělat chybu! Jak snadné je ve chvíli slabosti podlehnout! Jak snadné je využít city druhého! A jak obtížné je nést následky!
Ellie oslavuje renovaci a návrat do rodného domu, který zdědila po své matce a právě při této příležitosti pozvala své přátele.
Nemyslete si, že její přátelé žijí životy jako z pohádky! Není všechno zlato, co se třpytí a každý z nich má své tajemství. Stejně jako Ellie, která se před manželem snaží utajit nevěru, i když on jí zahýbá s tou vychrtlou tělocvikářkou Allanou! Fiona chce zjistit, jak je to s její frigiditou a manželem Charlesem...nebo ji tak moc ovlivnil ošklivý zážitek z mládí? A co Penny, která je chudinka ustrašená mít vlastní názor a stojí ve stínu svého manžela Garyho? Gary je velmi vznětlivý muž a už na první pohled tady něco nehraje.
Na oslavě chybí Giorgia, manželka Pata, který odešel na hloupoučkou Mimi. Jak že se to o ní Ellie vyjadřila? Mimi je kráva! Co teprve Sean, který má za manželku alkoholičku a Tom, který se nedávno přistěhova...

"Nejtišší místo skrývá nejtemnější tajemstí."

V jinak poklidné vesničce Little Melhamu se stala tragická věc - někdo u silnice srazil mladou dívku a byl to tak bezcharakterní tvor, že ji odtáhl na kraj lesa, kde ji nechal ležet. Naštěstí Abbie zachránili. Momentálně leží v nemocnici, kde se o ni na jednotce intensivní péče, mimo jiné, stará i Ellie. Ellie pronásleduje její milenec, dokonce i někdo další, kdo se neštítí ničeho!

"Friedrich Nietzsche kdysi řekl: "Ne to, že jsi mě obelhal, ale to, že Ti už nevěřím, mnou otřáslo."

"Upřímnost a důvěra jdou ruku v ruce. Jakmile se jednou vyřkne lež, spáchá podvod nebo zamlčí pravda, dojde k poškození důvěry. Někdo tvrdí, že láska znamená propůjčit druhému moc zlomit nám srdce a zároveň věřit, že to neudělá. Takže co je potom láska bez důvěry?"

Co bude po Ellie požadovat? Je to snad člověk, který Abbie srazil tu noc, kdy... Tu noc, kdy Ellie o půlnoci odešla z domu. Tu noc, kdy Max byl na školním večírku. Tu noc, kdy Fiona měla doma muže, který by mohl být jejím milencem. Tu noc, kdy se měl Charles vracet z Londýnya. Tu noc, kdy Pat nezůstal na školním večírku a někam zmizel. Tu noc, kdy Gary někam odešel a Penny ho kryla.
Spousta otázek. Mnoho životních příběhů. V sázce je úplně všechno. Komu se zhroutí svět, kdo vyjde se vztyčenou hlavou? Na tuhle otázku si můžete odpovědět po přečtení této knihy!


Můj dojem: Tohle byla moje první kniha od této autorky. Ohrožená je velmi hezky napsaná, ale myslím že autorka mohla klidně ušetřit 50/60 stránek, kdy rozebírala Ellieina dilemata ohledně milence, který se jí stal posedlý. Musím ale vyzdvihnout závěr, který jsem nečekala, vlastně celou knihu jsem měla své teorie, které ale na dalších stranách vzaly za své. Autorka mě nechala tápat až do posledních stran a za to jsem jí vděčná, protože u některých knih se dá hned na začátku odhadnout, jak se bude příběh vyvíjet dál! Této knize dávám čtyři hvězdičky, ne proto, že by byla špatná, ale jak jsem již napsala, myslím, že autorka mohla klidně pár stran ušetřit. Je to jen můj subjektivní názor. :-)



Za poskytnutí tohoto recenzního výtisku děkuji nakladatelství Mladá fronta
Knihu můžete zakoupit na portálu KNIHA.CZ

2 komentáře:

  1. Mám doma od autorky Spi sladce a určitě bych měla zálusk i na další její knihy. Trošku ti dnes spamuji blok, dlouho jsem u tebe na návštěvě nebyla :) Měj se krásně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Klidně spamuj :-D Také to tak mám, že pak projdu všechno, co jsem nestihla :) Ohrožená je dobře napsaná a čtivá, ale jak jsem zmiňovala, klidně bych ušetřila 50 stran... Ale je to jen můj názor ;-)

      Vymazat

Díky za Tvůj komentář :-)