úterý 11. října 2016

Recenze - J.D. Robb

J. D. Robb - Smrtící sliby

Autor: J. D. Robb (Nora Roberts)
Název: Smrtící sliby
Originální název: Promises in Death
Série: Smrtící
Nakladatelství: Metafora
Rok vydání: 2016
Počet stran: 356



"NEBEZPEČÍ ČÍHÁ V MINULOST..."



          Anotace: Záhadný případ Evy Dallasové… nebezpečí číhá v minulosti.

Na počátku stojí krabice, adresovaná Evě. V ní najde zbraň, odznak, průkaz Amaryllis Coltraineové a vzkaz od vraha: MŮŽETE SI TY VĚCI NECHAT. MOŽNÁ CO NEVIDĚT POŠLU NĚKOMU JINÝMU VAŠE.
Coltraineová přišla do New Yorku z Atlanty, ale jako policistka sloužila už příliš dlouho, aby nevěděla, jak se v džungli velkoměsta ubránit. A přesto přišla o život. Někdo ji zabil její vlastní zbraní pár kroků od domova.

Pro Evu Dallasovou, poručíka Newyorské policie, to ale není jen další v řadě případů. Kromě toho, že zavražděná byla jednou z nich, policistkou, měla vážnou známost s Eviným kolegou a kamarádem patologem Morrisem. Plánovali spolu šťastnou budoucnost, ale tomu všemu učinil neznámý vrah konec.
Eva se se svou typickou tvrdohlavostí a vytrvalostí zakousne do případu. Pravda musí být odhalována po vrstvách, pěkně jedna po druhé. Vyptává se parťáků a informátorů zavražděné kolegyně, jejích sousedů, zkrátka každého, kdo by mohl do věci vnést jasno. Evin manžel, miliardář Roarke, jehož majetky se neomezují jen na naši planetu, se mezitím pustí do pátrání v Atlantě. Oba je čeká překvapení. Zdá se, že vražda má cosi společného s Amaryllisinou bolestnou, temnou minulostí.
Evu to samozřejmě nezastraší. Naopak! Musí ten případ vyřešit, ať to stojí, co stojí. Je to slib. Závazek.




          Recenze: Amaryllis Coltraineová je mladá ambiciózní policistka. Má přítele, fajn práci, kterou miluje a androidní kotě, které na odchodu z bytu nastaví na režim spánku. Do svého bytu se ale bohužel nevrátí! Amy někdo zabil...
          Poručík Eva Dallasová právě začíná den. Den, kdy se vyspala do podle svého gusta, ranní sex a káva jsou příjemným bonusem a dokonce možná stihne i druhý šálek kávy. Tedy, pokud právě nezazvoní videofon. Eva musí okamžitě na místo činu. Byl zavražděn jeden z nich. Jedna z nich! Jak se Morrisova přítelkyně mohla ocitnout ve sklepě? Kde jsou její zbraně, videofon a podle popisu svědků chybí i rodinný prsten, který Coltrainová stále nosila. 
          Pachatel po sobě nezanechal žádné stopy, byl naprosto precizní. Naprosto? Ne! Všichni udělají nějakou chybu a poručík Dallasová na to přijde. Už proto, že to byla Morrisova přítelkyně, přítelkyně kamaráda, jedna z nich. Musí to zjistit kvůli ní, ale i kvůli sobě. Peabodyová jí ve vyšetřování sekunduje a ony dvě to přeci musí vyřešit.
          Eva se pouští do pátrání, i když má i mimo jiné další povinnosti v podobě přípravy dámského předsvatebního večírku! Vážně s tím souhlasila a nabídla jim, že se může konat u nich doma? Pro boha! Tolik žen v jednom domě pohromadě! To nemůže nikdy zvládnout... Ještě Roarke odjíždí na pánskou rozlučku do Vegas. Do Vegas? Do kterého Vegas? To na naší planetě, nebo Vegas 2 mimo naši planetu? Uff, normální Vegas...
          Vrah ale není tak dokonalý, jak si možná on sám o sobě myslí. Udělal chybu a Eva ji najde. Stačí hledat! Pak přijde Evě balíček se zbraněmi Coltrainové a osobním vzkazem, který je určen přímo Dallasové: "MŮŽETE SI TY VĚCI NECHAT. MOŽNÁ CO NEVIDĚT POŠLU NĚKOMU JINÝMU VAŠE."
          Poručík Dallasová musí pátrat v Amyině minulosti, musí dokonce prověřit i to, jestli nebyla křivá... Její minulost Evě mnohé napoví a věřte, že to nebude příjemné zjištění pro Morrise, Dallasovou a ani pro Roarka.
         Co všechno musí Eva odhalit? Co když zjistí, že je v tom namočený někdo od policie? Kdo všechno se nechal uplatit a proč Amy vyšetřoval úřad pro vnitřní vyšetřování? Tenhle případ se nebude dotýkat jen Evy a jejího týmu, ale i dalších lidí...


          Můj názor: Nora Roberts, ať už píšící pod tímto pseudonymem, mě nemůže snad nikdy zklamat! Její knihy jsou promyšlené a nikdy se u nich nenudím. Další kniha ze série Smrtící byla skvělou volbou a já jsem ráda, že jsem si ji mohla díky nakladatelství Metafora přečíst a skvěle si to užít. Tato kniha je napínavá, čtivá a obsahuje podle mě všechno, co by dobrá detekivka obsahovat měla! V této knize najdete fantasy prvky, které ale vůbec nenarušují příběh, ale naopak díky nim příběh nabírá na obrátkách a napomůžou k vyřešení případu. Zkrátka vám tuhle skvělou knihu doporučuji a oceňuji ji plným počtem hvězd! Pokud ale nebudete mít náladu zrovna na "fantasy detektivku", tak vám také vřele doporučuji i další knihy od této autorky... Podle mě píše opravdu parádně! :-)


Za poskytnutí tohoto recenzního výtisku děkuji nakladatelství Metafora 
Tuto knihu můžete zakoupit ZDE 

2 komentáře:

  1. pěkná recenze! Já si teď pořídila od ní teď taky knihu, svoji první a dle anotace vypadá vážně skvěle. Jen jsem se bála, aby to nebyla nějaká strašná blbost. Ale když píšeš, že je výborná spisovatelka, tak se těším :)
    Katy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, Katy. Já jsem s ní vážně naprosto spokojená, s mamkou máme tuhle autorku v oblibě. Už ani nečteme anotace, jen kupujeme nové knihy. :-D Můžu se zeptat, co sis od ní koupila? :-)

      Vymazat

Díky za Tvůj komentář :-)