středa 9. listopadu 2016

Recenze - Možná v jiném životě

Taylor Jenkins Reidová - Možná v jiném životě

Autor: Taylor Jenkins Reidová
Název: Možná v jiném životě
Originální název: Maybe in another life
Nakladatelství: Mladá fronta
Rok vydání: 2015
Počet stran: 254



          Anotace: Podmanivý příběh o mladé ženě, jejíž osud závisí na tom, jak se rozhodne, když znovu potká svou první lásku. Ve střídajících se kapitolách se před námi odvíjejí dva možné scénáře – s překvapivě rozdílnými výsledky. Hannah Martinové je devětadvacet a stále ještě netuší, co se životem. Od promoce žila v šesti různých městech a vystřídala bezpočet zaměstnání.
Poté co se v New Yorku zaplete se ženatým mužem, rozhodne se vrátit zpátky do rodného Los Angeles. Zabydlí se u své kamarádky Gabby, která ji zavede na večírek s dávnými přáteli. Právě tam se Hannah setká se svým bývalým přítelem Ethanem. Gabby chce ale už po půlnoci domů a Hannah se ocitá před těžkou volbou – buď odejde s kamarádkou, anebo zůstane s Ethanem. Váhá.
Co se stane, když odjede s Gabby? A co se stane, když ne? Od této chvíle se kniha štěpí na dva různé příběhy s velikými důsledky pro Hannah i pro lidi kolem ní. A jak se obě odlišné reality rozvíjejí, vyvstávají v příběhu hlubší otázky o osudu a pravé lásce: Platí, že co se má stát, to se stane? Jak moc náš život určuje náhoda? A existuje něco jako spřízněná duše? Hannah věří, že ano. A v obou světech je přesvědčená, že ji našla.




Recenze: Hannah je devětadvacet, právě sedí v letadle a opouští New York. Opouští? Utíká sama před sebou, před tím, kým byla a být nechce. Vrací se domů, ke Gabby. Po rozchodu...rozchodu? Ten zmetek jí lhal a ani sama Hannah nechtěla vidět pravdu. Michael je ženatý a má dvě děti. Skončila to s ním, a proto je na cestě do LA, aby mohla začít znovu. A Gabby jí v tom pomůže. Byli s Markem tak hodní, že jí nabídli přístřeší do doby, než si najde práci a byt.
Hned po příletu na ni Gabby čeká na letišti a veze Hannah k nim domů. Konečně jsou zase spolu. Dvě nejlepší přítelkyně. Proč jen Hannah nedošlo, že je jí v Los Angeles nejlépe? Ale asi to tak muselo být! Musela si projít všemi těmi městy, aby přišla na to, že se cítí nejlíp právě tady, kde vyrostla. I když její rodiče se sestrou teď žijí v Londýně a Sarah je primabalerínou. Není čas na bilancování, Gabby s Markem pro ni připravili uvítací party, a tak se všichni odeberou do klubu. Tam také dorazí Hannina první láska - Ethan. Popíjejí, baví se, tančí.Jenže Mark musí ráno do práce, a tak se Hannah musí rozhodnout, jestli pojede domů s nimi nebo zůstane s Ethanem? A tak se rozhodne...


A tak se rozhodne, že pojede domů s Gabby. Gabby a Mark chtějí Hannah cestou domů ukázat osvětlené muzeum a v dobré náladě tam zastaví s tím, že se vyfotí. Pózují mezi lampami a Hannah chce Gabby s Markem zachytit v co nejdokonalejší pozici, proto zmáčkne tlačítko na přechodu pro chodce a když jí naskočí zelená, vstoupí do vozovky a zmáčkne spoušť. V tu chvíli Hannah srazí auto...

A tak se rozhodne, že zůstane s Ethanem. Třeba mezi nimi pořád něco je a Hannah to hodlá zjistit. Ethan s Hannah se zdrží v klubu až do doby, dokud je nevyženou pryč, pak jdou k Ethanovi domů. Ale ještě předtím udělají krátkou zastávku na skořicovou rolku, kterou Hannah tolik miluje. Je dokonalé, že Ti dva se mají pořád rádi a oba dva chtějí totéž, a to - být spolu.
Hannah se probouzí v nemocnici, její ošetřující lékařka ji obeznámí s tím, co se jí stalo. Nesmí po intubaci pár dní mluvit, pouze přikyvovat... "Víte, co se Vám stalo? Bolí Vás to hodně? A ještě, Hannah...byla jste těhotná. V desátém týdnu..." Po této informaci se Hannah zhroutí, někdo ji srazil, byla těhotná a o dítě přišla, nemůže chodit, rehabilitace budou dlouhé. Ještě, že má Gabby a svou rodinu! A možná i nočního ošetřovatele Henryho, který jí je velmi sympatický a jak se zdá, tak ani Hannah mu není lhostejná.

Hannah si užívá skvělé dny s Ethanem. Tatínek Gabby jí nabídl práci, koupila si auto a ona má pocit, že je vše, tak jak má být, že má konečně štěstí.. Jenže! Nemůže být všechno růžové. Hannah je těhotná! Deset týdnů! Jak tohle řekne Ethanovi, když k sobě konečně našli cestu? Určitě ji opustí, přeci nebude vychovávat cizí dítě...
Nejen Hannah řeší své životní útrapy. Gabby si také musí dát věci do pořádku. Je Mark vážně tím pravým? Nebo je to jen zvyk?

"A mě bolí srdce pro každou verzi sebe sama, která neskončila s Tebou."



          Můj dojem: Možná v jiném životě je kniha, která mě opravdu bavila. Je to lehké čtení, a i když se některé věci dozvíte v jedné realitě dříve než v té druhé, vůbec ničemu to nevadí. Protože každá realita nabízí jinou možnost řešení. Sami to známe, každé naše rozhodnutí má své světlé, ale i stinné stránky. Tahle kniha je krásným důkazem toho, že i když se nám jedny dveře zavřou, tak druhé se otevírají a je jen na nás, jak rychle si to uvědomíme a popadneme tu příležitost, která před námi stojí. 
         Knihu doporučuji s klidným svědomím všem ženám a dívkám. Ať už jako oddechovou literaturu nebo i jako inspiraci. I když si sami říkáme, "že to tak má být", tak ne vždy tomu úplně věříme. Jsou situace, které nás zaženou do kouta, ale my se musíme postavit čelem, k té nově nabízené realitě a pořádně ji využít. :-)

Za mě je to 75%

Za poskytnutí tohoto recenzního výtisku děkuji nakladatelství Mladá fronta 
Knihu můžete zakoupit ZDE 

4 komentáře:

Díky za Tvůj komentář :-)