pátek 11. listopadu 2016

Recenze - Pomsta & Rozbřesk

Renée Ahdiehová - Pomsta & Rozbřesk

Autor: Renée Ahdieh
Název: Pomsta & Rozbřesk
Originální název: The Wrath & the Dawn
Série: The Wrath & the Dawn
Nakladatelství: Albatros Média a.s., CooBoo
Rok vydání: 2016
Počet stran: 400



          Anotace: V zemi Chorásán si násilnický kalif Chálid každou noc bere novou dívku a za každého rozbřesku ji nechává oběsit na hedvábném provazu. Když se šestnáctiletá Šíva stane jeho obětí, rozhodne se její nejlepší přítelkyně Šeherezáda, že se pomstí, a dobrovolně se stane jeho další ženou.
Šeherezáda je nejen odhodlaná zůstat naživu, ale ukončit hrůzovládu kalifa jednou provždy. V tomto napínavém převyprávění Tisíce a jedné noci okouzluje Šeherezáda noc za nocí kalifa svými příběhy, a získává tak další dny života. Ale jestli je Chálid doopravdy takové monstrum, jak je potom možné, že se do něj Šeherezáda zamiluje? A znamená v tomto světě plném tajemství láska vůbec něco?



"Žádná pec, z té slez, už víš proč právě já se noc co noc Ti zdám."




  Recenze: Pojďte se mnou projít bránou zázraků do země hvězdy a půlměsíce, kde na vás čeká příběh známy a přitom tak neznámý...
Mladá a krásná Šeherezáda se dobrovolně vydává tyranovi, který sužuje jejich království. Ničí rodiny, přátelství a lásku. Král Chorásánu si den co den bere za manželku mladou dívku, kterou za rozbřesku nechává oběsit na hedvábném provazu. Tolik zmařených životů, nešťastných rodin a proč? Proč se tohle všechno děje? Poté, co Chálid Ibn al-Rašíd zabije Šívu, nejlepší kamarádku Šeherezády, se právě Šeherezáda rozhodne všechny ty dívky pomstít a hlavně Šívu.
Šazí opouští rodinu, milovaného otce a sestru, které raději posílá pryč ze země, pryč od toho zlého, co by se mohlo stát. A tak se tedy stává královnou Chorásánu a manželkou krále králů Chálida. Šazí má plán, jak se Chálidovi dostat pod kůži, zjistit jeho slabiny a využít jich pro jeho zabití.
Je noc a Šeherezáda čeká ve svých komnatách na krále, aby mohla začít se s svým plánem. Jakým? Velice prostým! Chce králi vyprávět příběh. Příběh tak poutavý, že mu Chálid nedokáže odolat a chce slyšet víc. Tak se Šazí dožije příštího rozbřesku. Ve svém vyprávění nás přenese na Adamantovou horu, zavede nás za Aladínem a k dalším nám velmi dobře známým věcem a osobám...


"Sen je víc než strach, tak sbal svůj vak, přímo hleď, hned teď jeď žádný až pak!"

Šazíina služebná Despina je mladá otrokyně z Théb, je to krásné děvče, a také prostořeké. Vypadá to, že jí Šeherezáda padla do oka, i když to dává najevo dost zvláštním způsobem. Jenže Šazí se nemůže s nikým přátelit, zvlášť, když ten někdo otevřeně přizná, že ji má špehovat. To ale ona nepotřebuje, Šeherezáda potřebuje naopak být sama špionem, který zjistí něco víc o sajjidim - Chálidovi.
Džalál - kapitán palácové stráže, se stává jakýmsi přítelem Šeherezády a snaží se ji přesvědči o tom, že ona je pro jejich krále tím nejlepším, co ho mohlo potkat. Že se nikdy k žádné ženě či dívce nechoval tak jako k ní. To samé říká i Chálidovi. Říká mu, že Šazí je jiná, že by ho mohla i milovat.



A tak je Šazí první dívkou, před kterou král králů dává najevo nějaké emoce a ona sama zjišťuje, že možná nemusí všechno být tak, jak se na první pohled zdá! Ale copak může mít takový netvor nějaké emoce? Mohl by snad mít takový člověk svědomí? Vždyť zabil Šívu! Musí to být netvor! Nebo...?

"Je tam hrad a sráz a drak, a když žádný nebezpečí Tě nepoleká,
já přání mám!
Abys čím dál víc chtěl zná to, kde spí země pohádek Tvých, nekonečných..."



Můj dojem: Pohádky tisíce a jedné noc. Chtěla jsem číst tisíc a jednu noc, ale přitom jsem neskonale toužila znát konec! Potřebovala jsem vědět PROČ to všechno? Je to nádherný příběh, o kterém si možná myslíte, že ho všichni dobře známe! Ale nenechte se ošálit! Renée Ahdieh napsala krásný retelling na motivy známé pohádky, kde nemůžete čekat žádné "bylo nebylo"! Tohle je totiž pohádka pro odrostlejší děti a dospělé, protože každý, kdo má rád pohádky si v tomhle příběhu přijde na své.
Tohle bylo moje první seznámení s retellingem a musím říct, že tenhle styl se mi zalíbil! Pomstu a rozbřesk jsem přečetla jedním dechem a kdybych nemusela řešit takové banality, jako je škola, tak bych knihu přečetla za jeden den! Takhle mi to trvalo o den déle. :-) Renée Ahdieh je výborná vypravěčka a vplete vás do příběhu Země hvězdy a půlměsíce!





Knihu hodnotím plným počtem - 100%
protože jsem v ní našla všechno a možná ještě víc! :-)


Za poskytnutí tohoto recenzního výtisku děkuji Knihy Dobrovský
Knihu Pomsta a rozbřesk můžete zakoupit v eshopu Knihy Dobrovský.

4 komentáře:

  1. Výborná recenze :) Knihu jsem právě dočetla :) Čekala jsem od ní trochu víc, ale jako svůj první retelling ji taky hodnotím moc dobře :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji! Já jsem si ji užila od začátku až do konce a jak říkáš, jako první retelling je skvělá ;-)

      Vymazat
  2. Pěkná recenze, jsem ráda, že se ti kniha líbila. :-)

    OdpovědětVymazat

Díky za Tvůj komentář :-)