neděle 4. prosince 2016

Recenze - Páté evangelium

Ian Caldwell - Páté evangelium


Autor: Ian Caldwell
Název: Páté evangelium
Originální název: The Fifth Gospel
Nakladatelství: Portál
Rok vydání: 2016
Počet stran: 494



          Anotace: Na sklonku pontifikátu Jana Pavla II. se ve Vatikánu chystá mimořádná výstava, která má vrhnout zcela nové světlo na původ, a především pravost slavného Turínského plátna. Pár dní před zahájením výstavy je však v zahradách papežského paláce v Castel Gandolfo záhadně zavražděn autor výstavy Ugo Nogara. Jeho dva nejbližší spolupracovníci, bratři Andreauovi, jsou vtaženi do pátrání po okolnostech jeho smrti. Rozplétání okolností Nogarova objevu, který jej stál život, nás zavede do podzemní vatikánské knihovny nejstarších kodexů, kde je uchováván i rukopis Diatessaronu, tzv. Pátého evangelia, který obsahuje klíčové informace týkající se Turínského plátna. Tím však dramatický příběh, který si svou erudicí nezadá s romány Umberta Eca, teprve začíná!
Ian Caldwell, vzděláním historik umění, je uznávaný spisovatel. Česky vyšel jeho román Pravidlo čtyř.


Recenze: Vatikán roku 2004. Rok, kdy se ocitáme na sklonku pontifikátu Jana Pavla II. Řeckokatolický kněz Alexander Andreou očekává příjezd svého bratra Simona, který je knězem římskokatolickým.
Alexander žije se synem Petrm ve Vatikáně. Právě díky tomu, že je řeckokatolickým knězem, se mohl ještě před vysvěcením oženit, ovšem jeho žena Mona odešla ve chvíli, kdy jejich synovi bylo jedenáct měsíců. Oproti tomu Simon, jak už jsem zmiňovala, je knězem římskokatolické církve a je tedy vázán celibátem.
Petr se těší na strýčka Simona, plánuje s ním velké dobrodružství a Alex mezi tím přemítá o neshodách mezi dvěma největšími církvemi. Simon má být tím, kdo by měl sjednotit tyto církve. Ale je to vůbec možné? Večer, kdy je očekáván Simonův příjezd zazvoní Alexovi mobil. Kde že má bratra vyzvednout? V zahradách Castel Gandolfu! Co tam Simon může dělat? Venku přeci zuří bouře.
Alex ale neváhá a vyráží za svým bratrem! Nevolal by mu z nějakých malicherných důvodů. Něco se děje!
Alex nachází bratra nad tělem muže. Je to tělo muže, kterého oba dobře znají. Je to muž, který právě za týden chystá výstavu, na které má odhalena šokující věc! Ugolino Nogarov! Jak se tohle mohlo stát? Kdo to mohl udělat? Najednou se objevuje mnoho otázek, na které zná odpovědi snad jen Ugolino.
Ovšem Alex je jedním ze zasvěcených, kteří vědí, čeho se bude Ugolinova výstava týkat. Vždyť on sám mu pomáhal s výkladem evangelií. Je v nebezpečí? A co Petr? Simon?
  Alex se pouští do hledání odpovědí, není totiž času nazbyt. Ugolino objevil Diatessaron - páté evangelium, které by mohlo potvrdit pravost Turínského plátna...



Můj dojem: Kniha s náboženskou tematikou... Musím se přiznat, že zpočátku pro mě nebylo snadné se začíst. Jsem i nejsem věřící člověk, informace o církvích, které jsou v knize zmiňovány pro mne byly velmi zajímavé, ale možná právě pro výklad faktů jsem se nemohla dostat do jádra příběhu hned od otevření knihy.
Kniha je srovnávána s příběhy Dana Browna, ale nemyslím si, že by tomu tak mělo být. Neočekávejte od toho tak rychlý spád jako u Brownových knih. Tahle kniha je jiná. Ne špatná, to v žádném případě! Kniha zaměstná vaše mozkové závity, donutí vás vstřebat informace o římskokatolické i řeckokatolické církvi a nudit se rozhodně nebudete.
Páté evangelium rozhodně není knihou pro každého čtenáře. Myslím si, že ji ocení spíše náročnější čtenáři, kteří mají byť jen minimální zájem o víru. Rozhodně nedoporučuji lidem, kteří jsou stoprocentně nevěřící. :-)
Páté evangelium je kniha s napětím, velkými odhaleními a nekonečným množstvím konspiračních teorií. Po prvotních překážkách jsem se začetla a knihu si užila s každou další stránkou, větou a slovem...


Hodnotím 70 %

Za poskytnutí knihy Páté evangelium děkuji nakladatelství Portál.cz
Knihu můžete zakoupit ZDE

6 komentářů:

  1. Tak to jsem rada,ze se nekomu i libi. Neni to tak,ze by se mi nelibila,ale napeti jsem tam opravdu nenasla :/
    Katy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem taky čekala spíše něco na způsob Browna, ke kterému je kniha přirovnávaná, ale jinak se mi to celkem líbilo. :-)

      Vymazat
  2. Pěkná recenze, také knihu zvažuji, ale asi ještě počkám. Zatím je to 50/50. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že by se Ti mohla líbit. :-) Klidně Ti ji půjčím. :-)

      Vymazat
    2. To věřím, kéž by bylo více času, mám tu frontu devíti recenzáků :-( do Vánoc :-(

      Vymazat
    3. Taky toho mám hodně. Teda ne přímo recenzních výtisků, ale škola. A do toho odborná recenze! Ještě se na mě ta učitelka tváří jako na úplného idiota, řekla mi, že tyhle moje recenze nejsou k ničemu.. :-( Tak nevím, jestli jsem vážně takové dřevo, anebo si ona jede jen to svoje "odborné" :-(

      Vymazat

Díky za Tvůj komentář :-)