úterý 8. srpna 2017

Recenze: Tim Weaver - Němé oběti









•Autor: Tim Weaver
Název: Němé oběti
Originální název: What Remains
Nakladatelství: Mystery Press
Rok vydání: červen 2017
Počet stran: 525










       Pamatujete si na předchozí díl, kdy jsem byla pro všemi deseti, abyste si knihu přečetli a doporučovala ji každému na potkání? Tak
tenhle díl, zase až tak doporučovat nebudu. Ne, že by byl špatný, to vůbec, ale nějak jsem postrádala ten autorův svěží styl a ráz. 

       V Němých obětech se opět setkáváme s našimi hrdiny - Colmem Healym a Davidem Rakerem a ani tentokrát tomu není jinak, než že David vytahuje Healyho z problémů. Jakých? Opět je to starý dobrý přítel /nepřítel alkohol. 

       Healy se dostal až na samé dno, přišel o práci, o rodinu a nedokázal splnit slib, který dal těm malým holčičkám. Nenašel vraha jejich matky a jich samotných, a tak se právě kvůli tomuto případů ocitá tam, kde by nikdo nechtěl skončit - na ulici. Rozhodne se kontaktovat momentálně svého jediného blízkého člověka a požádá ho o pomoc.

        David mu platí motel, nutí Healyho, aby si hledal práci a přislíbil mu pomoc s
vyřešením případu dvojčat a jejich matky. 
        Pokud jste četli předchozí díly, nebo jste o nich alespoň něco málo zaregistrovali, tak víte, že Healy je na tom dost mizerně, co se dodržování pravidel týče a vůbec podřizování se někomu, je pro něj téměř nemožné. 

        David se s Healym nepohodne, a ten se vytratí. Několik měsíců o něm nebylo vidu ani slechu, až jednou Davidovi přistane na stole případ a v jeho názvu stojí "Colm Healy". 
Vyšetřování zmizelého přítele zavádí Davida do míst, která by mohla jen zdánlivě souviset s Healym, naopak to vypadá, že měl Healy v plánu dovést Davida k vyřešení případu dvojčat. 

        Stopy vedou na staré molo k herním automatům, jenže Davidovi pořád není jasné, co s tím zaměstnanci mola mohou mít společného!? 



Můj dojem:
        Tim Weaver se podle mě tentokrát moc nevyznamenal, ale tím nechci říct, že by se mi knížka nelíbila. Opět to byl skvělé vymyšlený příběh, ale je tam prostě to ALE. Některé momenty mi přišly zbytečné, něco hodně přitažené za vlasy a kdyby kniha byla o 100 stran "chudší", nic by se nestalo.

        Nebudu tady zabíhat do detailu, protože bych mohla vyspoilerovat polovinu knihy. Osobně si myslím, že by některé části mohl autor vynechat, jak jsem již zmiňovala, tak to bylo podle mě nad rámec a příběhu to ubíralo grády.

        Kniha je ovšem hodně čtivá a konec má pro mě dobrý spád! Opět jsem to nečekala a zírala jsem s otevřenou pusou, že vrahem byl zahradník! 

        Knihu doporučuji, myslím, že je nezbytnou součástí série o Davidovi Rakerovi a neměla by chybět žádnému knihomolovi, který propadl kouzlu Tima Weavera. 



76 %

Za poskytnutí tohoto recenzního výtisku děkuji



Knihu můžete koupit zde 


Anotace:
ZTRATIL VŠECHNO, NA ČEM MU ZÁLEŽELO. ZBÝVÁ JEN SPRAVEDLNOST… A POMSTA.

Colm Healy patřil k nejlepším detektivům Metropolitní policie – až do chvíle, kdy se začal zabývat případem brutální vraždy mladé matky a osmiletých dvojčat. Vyšetřování uvízlo na mrtvém bodě a skutečnost, že nikdy nedokázal najít a potrestat viníka, Healymu zničila jak profesní, tak soukromý život.

David Raker, který se specializuje na pátrání po nezvěstných osobách, je jediný přítel, který Healymu zbyl. Zároveň jako jediný chápe, že bez odpovědí Healy nikdy nedokáže najít klid a jeho život zůstane v troskách.

Proto se společně znovu pouštějí do vyšetřování. Ani jeden z nich ale netuší, že vrah ze stínů sleduje každý jejich krok a pouze čeká na správnou chvíli, aby je mohl pohřbít i s posledními důkazy svého ohavného činu.

„Strhující román, který čtenáře zavede do nejtemnějších zákoutí našich obsesí. Pochmurná a spletitá studie lidské duše.“ – Financial Times

2 komentáře:

  1. Naprosto souhlasím, měla jsem stejné pocity...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nevím, jestli jsme očekávaly tolik? Nebo spíš autor nasadil vyšší laťku předchozími knihami...

      Vymazat

Díky za Tvůj komentář :-)