středa 24. srpna 2016

RECENZE - Nalehko

Clara Bensen - Nalehko


Autor: Clara Bensen
Název: Nalheko
Originální název: No Baggage: A Minimalist Take of Love and Wandering
Nakladatelství: Metafora
Rok vydání: 2016
Počet stran: 213



          Anotace: Minimalistický příběh o lásce a putování... Dva lidé, tři týdny, osm zemí a žádná zavazadla
Svérázná americká dvojice vyráží na neuvěřitelnou cestu. Jednadvacet dní, osm zemí, skoro pět tisíc kilometrů. Žádné plány, žádné hotely a žádná zavazadla. A žádné šaty na převlečení. On má jen to, co se mu vejde do kapes, ona si bere kabelku. Ona je Clara, životní krizí trochu pošramocená mladá dáma, on je Jeff, profesor, který si libuje v šílených oděvech a v rámci experimentu se například pokoušel bydlet v kontejneru. Poznali se na internetové seznamce.
A pak si šli koupit letenku. Pro začátek do Istanbulu.
Jako novodobí tuláci bez tíže pak pokračují dál. Řecko, Chorvatsko, Maďarsko, Skotsko, Anglie... Když se pak vracejí, ve stejných šatech, v jakých vyjeli, vezou si domů něco víc než suvenýry.
Naději. Nebo dokonce lásku?


Recenze: Představte si,. že byste vyrazili na cesty bez všech zavazadel? Na sebe si vezmete jen jedny šaty, podprsenku, ve které budete celou dobu a budete závislí pouze na pračce, kterou vám propůjčí osoba, u které můžete přespat... Osoba, kterou neznáte, ale ona je tak -bláznivá, úžasná a vážně crazy- nevím, jak to přesně nazvat, protože dovolí úplně cizím lidem u ní přespat.
Já si něco takového představit nedovedu! Protože prostě potřebuji s sebou všechny ty věcičky, jako je kosmetika, hygienické potřeby, oblečení, fén, holicí strojek a ostatní "nezbytnosti", které stejně nepoužiji, ale co kdyby náhodou, že? :-)
Clara a Jeff společně vyrazili na cesty bez všech těchhle věcí a věřte nebo ne, vážně si vystačili. Co na tom, že se Jeff týden nekoupal? Jejich putování po Istanbulu, Izmiru, Řecku, Sarajevu je úžasné dobrodružství... Kniha ale není jen o tomhle, postupně se blíž a blíž seznamujeme s Clarou a jejím psychickým zhroucením, rodinou, která ji vždy podržela a podpořila i takhle bláznivý nápad! Tedy, ne že by se Claře nesnažili domluvit.
A Jeff? Kdo by se jen tak rozhodl, v rámci experimentu, žít v kontejneru? Kdo jiný, než člověk, který nosí velmi výstřední oblečení, nevadí mu být odlišný a rozhodne se hledat spřízněnou duši na internetové seznamce?
Oba dva jsou svým způsobem zvláštní a každý je úplně jiný, ale protiklady se snad přitahují, nebo ne? Pro Claru přeci jen není jednoduché sžít se s tímto stylem života a Jeff je tak bezprostřední, že na ni chvílemi zapomíná... Jak to nakonec dopadne? Dojedou do zdárného konce? Najdou sami sebe a hlavně jeden druhého?


Můj dojem: Můj dojem? Ufff... Obdivovala jsem Claru, že se sbalila do malé kabelčičky a neměla s sebou ani zubní pastu! Šílela jsem z Jeffova klidu, kdy nic neřešil, nějak to dopadne, někde se vyspíme. Je to vážně hodně zajímavě napsaný příběh dvou neobyčejných lidí, lidí, kteří jsou podle mě úžasní a šílení zároveň! Kniha je úžasným popisem míst, které společně navštívili, míst, kam bych se také jednou ráda podívala, ale věřte, že s sebou budu mít víc, než kreditku, polovinu zubního kartáčku, pas a mobilní telefon. Najdete v ní spoustu úsměvných pasáží, ale také se budete strachovat s Clarou o to, kde dnes budete spát, jestli se budete moci vykoupat, vyprat si...
S klidným srdcem tuhle knihu doporučuji! Je to lehké čtení, i když si možná budete rvát vlasy nad Jeffovou lehkovážností! ;-)


Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství METAFORA
Knihu můžete zakoupit ZDE

2 komentáře:

  1. Kniha Nalehko mě opravdu bavila. Nedokážu si představit, že bych takhle cestovala, přesto, koho by to nelákalo??

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nebylo to vůbec špatné čtení, ale měla jsem problém s Jeffovým "nicneřešením" :-D Já bych se do něčeho takového nepustila...asi mě to ani neláká. ;-)

      Vymazat

Díky za Tvůj komentář :-)