neděle 30. října 2016

Náš nejmladší má čtyři tlapky

Dana Gringelová - Náš nejmladší má čtyři tlapky

Autor: Dana Gringelová
Název: Náš nejmladší má čtyři tlapky
Originální název: Unser Jüngster hat vier Pfoten
Nakladatelství: MOBA
Rok vydání: 2016
Počet stran: 222


          Anotace: Dana psa nechtěla, její dcera ano. Sotva je štěně doma, má ho – jak jinak – na krku matka. Že to ale bude tak strašné, to opravdu nečekala. Dvanáctkrát s ním byla venku, a sedmkrát se vyčural v bytě! Prostě hrůza. Rodina prožívá utrpení, ale vydrží. Nakonec se všechno v dobré obrátí, z nového člena rodiny se vyklube opravdový přítel a předvede všem, jak to má být: život naplno a štěstí tady a teď.



Recenze: Představte si, že jste vytížená žurnalistka starající se o téměř dospělého syna, jedenáctiletou dceru a manžela. Co když si ale vaše dcera přeje, abyste si pořídili psa? PSA! Dana se psů bojí, sedmnáctiletý Marius se o něj rozhodně starat nebude, to dal už jasně najevo, manžel se ohledně mazlíčků vyjádřil taky jasně a Ida je ještě moc malá na to, aby se řádně postarala o štěně.


Dana právě řeší dilema, které se týká její pracovní vytíženosti. Dát výpověď, nebo se dál den co den lopotit deset hodin? Kdyby podala výpověď tak by si i možná mohli pořídit štěně, po kterém Ida tak touží. Tak teď si už jen domluvit audienci u šéfa... Jenže! Danin šéf se chystá v časopise rozjet novou přílohu, pro kterou si jako šéfredaktorku představuje právě Danu. Jeho nabídka se týká i takové možnosti, jako je homeoffice. A o tom by se dalo uvažovat. Mohla by doma být se psem, pracovat, postarat se o domácnost a trávit více času s rodinou.
Po zasedání rodinné rady, kdy Ida skákala dva metry do vzduchu se došlo k rozhodnutí - Gringelovic si pořídí psa! Dana začne sepisovat seznamy pro a proti u každé rasy, která se jim zalíbí. Nakonec se dohodnou na, že pes nebude ani moc malý, ani moc velký. Výška - KE KOLENŮM, srst - NEPOUŠTÍ CHLUPY, pohlaví - PES. A rasa? Co takhle cockerpoo? Designový pes, žádný obyčejný "kříženec" pudla a kokra! Je rozhodnuto! Gringelovi si jedou pro štěňátko a jejich rodina se rozroste o jednoho člena. Celá rodina je z malého pejska nadšená, dokonce i Marius, který se stará jen o fotbal.
Willy se v rodině zabydlí naprosto dokonale. Hned první noc rodinku překvapí tím, že jim přichystá "překvapení". Rozkousané boty, kabely, nespočet hromádek a loužiček, kam se jen podíváte. Willy skáče na každého, nekontrolovatelně čůrá, štěká a kouše. Jak mohlo Danu napadnout, že by oni, zrovna oni - Gringelovi - mohli zvládnout vychovat psa! Jsou to dva měsíce a pes je nezvladatelný, žádný pokrok ohledně loužiček při vítání členů rodiny, kousání, škrábání a štěkání. Není jiné zbytí! Willy musí z domu! I když to není zrovna běžná záležitost, tak chovatel je ochoten si psa vzít zpátky.
Chce ale vážně celá rodina ztratit toho malého roztomilého tvorečka? Je Dana připravená vrátit se zpátky do práce na plný úvazek, vzdát se procházek s Willym v parku? Teď, když si psa vzala do parády trenérka a on se začíná chovat jako člen smečky a její vůdce. Jak to všechno dopadne? To už si budete muset zjistit sami.


Můj dojem: Jako majitelka psa, dobrmana, jsem se musela usmívat nad kritérii pro výběr psa. Ale chápala jsem, že Gringelovi, kteří bydlí v bytě, si nemohou dovolit psa o rozměrech vlkodava, také jsme měli středního pudla. :-) Kniha mě velmi bavila, vzpomínala jsem, jak jsme doma "trénovali" naší fenku, aby na nás neskákala a chtěla jsem Daně zavolat a poradit, jak nastavit nohu, donutit psa, aby šel na místo a netahal na vodítku (ne že by zrovna vodítko naše fenka milovala :-D). Tenhle příběh si podle mě musí přečíst každý milovník psa. Pokud ale chcete tvrdou drezuru, psa, který bude reagovat jen na váš pohled, tak se téhle knížce raději vyhněte. Je to o životě rodiny, která chtěla mazlíčka, jenže ten mazlíček nebyl pode jejich představ a rozhodnutí o jeho odchodu bylo na spadnutí.
Hodnotím ji čtyřmi hvězdičkami, je to milé čtení na jedno, maximálně dvě odpoledne. Budete se bavit a skvěle si odpočinete. :-)

75%

Za poskytnutí tohoto recenzního výtisku děkuji nakladatelství MOBA
Knihu můžete koupit ZDE

6 komentářů:

  1. Tak tuhle knížku si musím někdy pořídit. Jako čerstvý pejskař ji určitě ocením :)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě ano! :-) Musím se přiznat, že jsem si při čtení na Tebe vzpomněla, jak jsem viděla fotky pejska. ;-)

      Vymazat
  2. Moc hezká recenze. Kniha vypadá moc hezky, určitě naláká každého pejskaře :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. :-) Pro "nenáročného" pejskaře to bude to pravé. ;-)

      Vymazat

Díky za Tvůj komentář :-)