úterý 11. října 2016

Recenze - Hrdinové ve člunu

Daniel James Brown - hrdinové ve člunu

Autor: Daniel James Brown
Název: Hrdinové ve člunu
Originální název:The Boys in the Boat. Nine Amreicas and Their Epic Quest for Gold at the 1936 Berlin Olympics
Nakladatelství: MOBA
Rok vydání: 2016



          Anotace: Od samého začátku to byl bláhový sen.

Nikdo nečekal, že by posádka osmiveslice Washingtonské univerzity, složená ze synů dřevorubců, dělníků a farmářů, mohla porazit elitní týmy z Východního pobřeží a Velké Británie, a přesto to dokázali. Nakonec šokovali celý svět, když porazili i tým Německa, který vesloval pro Adolfa Hitlera na olympijských hrách v roce 1936 v Berlíně. Příběh se točí kolem Josepha Rantze, mladíka bez rodiny a budoucnosti, který se snaží najít díky sportu ztracenou sebeúctu.
Autor čerpal ze vzpomínek pamětníků i deníků samotných sportovců a ve své knize vytvořil nejen kroniku životního příběhu jednoho výjimečného mladého muže, ale i nezapomenutelný obraz pohnuté doby.




Recenze: Musím se přiznat, že je pro mne nesmírně těžké sepsat recenzi na knihu, která mě usadila na zadek a já jsem ji nemohla odložit, dokud jsem neotočila poslední stranu. Už jen prolog mě doháněl k slzám a já se postupně mohla začít seznamovat s "LODÍ"...
Daniel James Brown ve své knize zachycuje příběh devíti neskutečných chlapců. Chlapců, kteří nebyli přímo předurčeni k tomu, aby byli slavnými a úspěšnými, ale pojilo je něco, co je k úspěchu a vytouženému snu dovedlo. Naši Hrdinové byli syny dřevorubců, farmářů a dělníků z městeček, o kterých jsme skoro ani neslyšeli. Jejich příběhy ale ve mě zanechali velkou stopu. Chtěla jsem obejmout malého Joea v jeho nelehkém dětství, pomoct mu při každodenní dřině a sedět s ním na veslici.

"Osmiveslice je citlivá věc, a pokud jí nedáte svobodu, nebude pro vás pracovat."
George Yeoman Pocock

Joe v knize popisuje jejich tréninky, závody a při každém z nich jsem jen seděla, fandila a měla pocit, jako bych byla dalším členem posádky.
Z knihy na mě dýchla doba fašistického Německa, kdy jsem měla pocit, jako bych tam byla a tu dobu zažívala. Myslím, že nejeden z nás s při čtení vzpomene na výuku dějepisu nebo na historické dokumenty z té doby a zjistí, že vše bylo předem plánované. Joe to sám viděl a zjistil, k čemu jsou Hry pořádány.

"Konečně se tlampač probudil a ohlásil oficiální výsledky. Příď americké lodě se dotkla cílové čáry v čase 6.25.4, šest desetin vteřiny před italskou lodí a přesné vteřinu před německou lodí, Skandování okamžitě utichlo, jako by někdo zavřel kohoutek.
Hitler se na terase Haus West otočil a beze slova zašel zpět do budovy. Goebels, Göring a další nacističtí pohlaváři spěchali za ním."

Při závodu na Olympijských hrách musí snad každý fandit! Mně osobně se zrychlil tep, držela jsem palce a měla pocit, jako bych nevěděla, že vyhrají. Fandila jsem tak moc, že jsem plakala a měla radost, jako bych tam byla a mohla s nimi prožívat to štěstí...


"Tentokrát už Ulbrickson slova nalezl. Jednoznačně prohlásil, že jsou "ti nejlepší veslaři, jaké jsem kdy viděl. A že jsem jich viděl hodně."



          Můj názor: Asi jste už můj názor pochopili. Smekám před Danielem Jamesem Brownem, protože se mu povedlo neskutečné zachycení vzpomínek Joea Rantze. Kniha je plná citu a nestačila jsem si doplňovat kapesníčky, protože mě často doháněla k slzám. Byly to slzy dojetí, smutku, ale i radosti. Tato kniha není jen o veslování, je to o spojení těch chlapců. Spojení jednoho snu, protože sny se přeci mohou plnit, a když má tolik lidí stejný sen? 
          Tato kniha je náhledem i do doby, kterou si museli chlapci projít, aby byli tím, kým byli. Doba hospodářské krize, přírodních katastrof a fašistického Německa. Nebylo pro ně jednoduché si tímhle vším projít, ale myslím si, že právě proto byli schopní porazit Německo a zvítězit!
          I když je tento příběh fantastický, tak mě maličko rušily chyby, které jsou v textu, což není chyba autora. I tak si ode mne tento kousek vysloužil plný počet hvězd!!! 

Za poskytnutí tohoto recenzního výtisku děkuji nakladatelství MOBA 

Knihu můžete zakoupit ZDE 

10 komentářů:

  1. Tak to vypadá na opravdu hodně dobré čtení :)

    OdpovědětVymazat
  2. Páni, ani bych nečekala, že bude kniha tak dobrá. Opravdu hezky napsaná recenze, trošku jsem na ni koukala s předsudky. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, Míšo. :-) Vážně na mě kniha hodně zapůsobila. ;-)

      Vymazat
  3. Myslím, že jí dost ublížilo srovnání s Kokosy na sněhu, to mě osobně odrazovalo... je skvělé, když tě knížka chytne a čteš jedním dechem. Moc pěkná recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S Kokosy na sněhu bych to vůbec nesrovnávala. Ale reklama musí něčím zkrátka zaujmout. Děkuji. :-)

      Vymazat
  4. Reklamní bannery na tuto knihu na mě poslední dobou vyskakují velice často a přiznám se, že jsem se na knihu dívala poměrně skepticky. Nicméně tvá recenze je velice povedená, nejde si nevšimnout jak tě kniha nadchla :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kniha možná nebude pro každého, ale já jsem si tam našla to, co jsem očekávala. Děkuji :-)

      Vymazat
  5. Knihy, které dokáží vyvolat tak silné emoce, jsou ty správné :) ..
    Budu si ji muset pořídit, už dlouho po ní pokukuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Doporučuji ke knize taktéž zakoupit zásobu papírových kapesníčků.. :-)

      Vymazat

Díky za Tvůj komentář :-)