pondělí 28. listopadu 2016

Recenze - Sběratelka parfémů

Kathleen Tessarová - Sběratelka parfémů 

Autor: Kathleen Tessarová
Název: Sběratelka parfémů
Originální název: The Perfume Collector
Nakladatelství: Metafora
Rok vydání: 2016
Počet stran: 317



         Anotace: Dva životy, dvě ženy, současnost i minulost v Paříži, ztracené tajemství vepsané v parfémech...
Nedávno provdaná Grace Munroeová nezapadá do společenské smetánky Londýna padesátých let, manželství se moc nedaří a sama je nespokojená. Najednou obdrží dopis z právnické kanceláře. Má přijet do Paříže, kde na ni čeká dědictví. Potíž je však v tom, že o žádné Evě d´Orseyové, která jí odkazuje nemalý majetek, nikdy neslyšela.
Pátrání po její totožnosti zavede Grace o celá desetiletí zpět, do New Yorku, Monte Carla, Paříže a Londýna dvacátých let. Pozvolna odkrývá záhadu geniálního tvůrce parfémů a jeho múzy, jíž se kdysi stala právě Eva. Ve třech jedinečných vůních se vášnivý parfumér pokusil zachytit celou její bytost, její esenci, a učinil ji tak nesmrtelnou. Příběh Evy d'Orseyové
nadobro změní Gracin život – je nucena si vybrat zda bude žít podle očekávání společnosti nebo půjde svou vlastní cestou.

Nezapomenutelné vyprávění je hlubokou sondou do komplikované a obsedantní lásky mezi múzou a umělcem, výpovědí o obrovské síle vzpomínek a moci vůní.





          Grace Munroeová - mladá angličanka, která by měla naplňovat jistá očekávání. Jaká? Být hodnou manželkou svému muži, nestarat se o nic jiného, než o to, jak vypadá, kdy si pořídí dítě a jak zařídit domácnost. 

"Velice pěkné." Grace si natáhla své tmavomodré koktejlky. "Zapalovač je tam taky, ne?"
Mallory se přehrabovala v kazetě. "Nic nevidím. Není tu." Vložila cigaretu do koutku dokonale nabarvených rtů. "Ukaž zapnu Ti je."

        Co když chce víc? Co když si Grace přeje jít do školy, kde by se naučila psát na stroji 
a mohla by tak být svému muži užitečná i jako sekretářka. Ovšem, jakmile vysloví tyto úvahy před svou kamarádkou Mallory, okamžitě je zasouvá do pozadí, protože se přeci nehodí, aby dáma v 50. letech minulého století uvažovala o takových věcech! A tak se tedy oblékne do nádherných šatů a s Mall vyrážejí na večírek k Vanesse Maxwellové. 
        Grace má geniální paměť! Celkově si ráda hraje s čísly, učí se nové hry a učení ji vlastně nedělá žádný problém. Právě tuto dovednost předvede na večírku již zmiňované Vanessy, kde se u jednoho stánku hraje právě taková hra na paměť. Jistě ji znáte! Na minutu vám odhalí předměty, pak je zase zakryjí a vy máte půl minuty na jejich vyjmenování. Graceina paměť je dokonalá a strhává tím k sobě víc a víc pozornosti. Manžel hostitelky se tedy rozhodne Grace vyzkoušet. Nechá přinést manželčinu kabelku a její obsah přimíchá do věcí, které jsou připravené ke hře. Grace se soustředí a začne vyjmenovávat věci: čokoláda, stříbrné pouzdro na cigarety, prázdná krabička od sirek, vstupenka do kina, zlatý zapalovač vykládaný perletí s nápisem Navždy a navěky...
         Jaké to pro Grace je, když zjistí, že se JEJÍ zapalovač dostal do kabelky Vanessy? Vážně ji Roger podvádí? A kdo je Eva d´Orseyová?
          Grace se vydává do Paříže, aby zjistila, proč Eva d´Orseyová právě jí zanechala byt, nějaké akcie a spoustu nevyjasněných otázek...
           
          "Eva d´Orseyová seděla u kuchyňského stolu, kde naslouchala tikotu hodin, před sebou noviny Le Figaro. Byl to zvuk času, který od ní odplýval. Potáhla z cigarety a vyhlédla z okna do chladného mlhavého rána. Paříž se právě probouzela, šedý úsvit s prvními šmouhami oranžové se pozvolna vpíjel do tmavomodrého nebe."

           Grace tedy pomalu začne rozplétat příběh, který je provoněný vůněmi z celého světa. Kdo byla tato žena? Proč zanechala svůj majetek právě Grace? A co mají parfémy společného s celým příběhem?

"Madam Zed jí podala poslední lahvičku. Choses Perdus, stálo na ní. "To znamená Ztracené věci. Směs, kterou byla Eva posedlá - jádro té vůně, kterou Hiver nedokáže napodobit." Grace ji vzala do ruky, přičichla. Trhlina mezi jejími smysly se rázem uzavřela. Vzduch zhoustl, stlačil se. Oči se jí zalily slzami. "Nikdy jsem tu vůni necítila." Madam poposedla. "Můžete mi ji, prosím, popsat?"
Grace přikývla. "Je to vůně vlny, narcisů, dřeva...a vlasů...mých vlasů."

          


          Můj dojem: Sběratelka parfémů je kniha plná vůní. Tento příběh je tak neskutečně provoněný parfémy, minulostí a tajemstvím, které musí být odhaleno. Kniha má dvě roviny, jednu vypráví Grace v roce 1955, kdy se s ní setkáváme nejprve v Anglii, a poté s ní cestujeme do Paříže, kde se snaží rozplést zamotaný příběh ženy, která jí zanechala vše, co jí bylo drahé.
         Druhá rovina se týká Evy d´Orseyové, se kterou se setkáváme jako se 14 letou dívkou, která pracuje jako pokojská v New Yorském hotelu a provází nás svým životem. 
        Knihu mohu jen doporučit. Její čtení je skutečně velmi příjemné. Já jsem se při jejím čtení přenesla do Paříže, představovala jsem si, že jsem společně s Grace a prožívám její příběh. Pak jsem se zase přenesla do Evina světa, kde to Eva neměla vůbec jednoduché. Společně s ní jsem vyráběla parfémy a cítila jsem vůni narcisů, jako bych je měla přímo v pokoji...

78 %

Za poskytnutí tohoto recenzního výtisku děkuji nakladatelství METAFORA 
Knihu Sběratelka parfémů můžete zakoupit ZDE 

2 komentáře:

  1. Kniha nevypadá špatně a čtu pouze pozitivní názory,, ale na mě je teď moc ,,sladká" :D
    Já si myslím, že k těmto knihám dospěji až ve 40 kdy budu mít všeho plný zuby :D

    Katy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Katy, určitě si ji někdy přečti! Pro mě to bylo příjemné a voňavé čtení ;-)
      Občas je to fajn mezičlánek ve všech těch krimi a thrillerech :-D

      Vymazat

Díky za Tvůj komentář :-)